gocard1top.jpg 01.12.2010

Hvem bestemmer om du kan flytte sammen med din kæreste?

Et helt liv i en et-værelses uden eget toilet og køkken - og restriktioner på, hvem du kan bo sammen med. Det er virkeligheden for mange mennesker med udviklingshæmning i dagens Danmark. Nu starter LEV en kampagne, som sætter fokus på urimelighederne.

Den 2. december lander der en stak såkaldte Go-Cards på caféer over hele landet, som stiller det enkle spørgsmål: Bestemmer om du kan flytte sammen med din kæreste?

På kortets bagside har en mor til en ung mand, som er udviklingshæmmet, givet svaret: Det gør kommunen for min søn!

For Thue og Mette fra Vejle er det en problemstilling, de kender alt for godt:

- Vi bor i hver vores bofællesskab. Men jeg vil gerne bo sammen med Thue på et tidspunkt. Det kunne være rart selv at bestemme tingene, siger Mette.

Sådan er det ikke i øjeblikket, hvor Thue og Mette har lov til at se hinanden i weekenden og tirsdag og torsdag.

- Der var engang, hvor jeg ville møde Thue en af de dage, hvor vi ikke må ses, men da blev jeg opdaget af en af pædagogerne, og så fik jeg en ordentlig gang skældud, fortæller Mette.

Uværdige boligforhold
Ugen efter, den 9. december, stiller vi dette spørgsmål på et nyt Go-Card: Drømmer du om en et-værelses lejlighed uden eget toilet og køkken - resten af livet?

For sådan er vilkårene rent faktisk for mange udviklingshæmmede. Tidssvarende boliger til mennesker med handicap er en mangelvare.

- Sammenlignet med den kæmpe velstandsstigning, som langt de fleste danskere har oplevet over de seneste 30 år, så er det ikke værdige vilkår. Mennesker med udviklingshæmning er … mennesker. Og de boligforhold er ganske enkelt ikke værdige for et land som Danmark, og de er også et brud på FN's Handicapkonvention, siger Sytter Kristensen, Landsformand for LEV.

Temadag - Seksualitet og handicap

Temadag - Seksualitet og handicap