06.05.2011

Pressemeddelelse: Kynisk afledningsmanøvre fra desperate borgmestre

Mange kommuner og Kommunernes Landsforening (KL) er de seneste år gået til angreb på mennesker med handicap. De er dyre og utaknemmelige, hedder det.

Politiken havde mandag en artikel om, hvordan kommunerne allerede i år vil spare en milliard kroner på handicapområdet. I samme avis angriber Ikast-Brandes borgmester Carsten Kissmeyer og formand for KL, Jan Trøjborg, nok engang handicappedes organisationer for at være bagstræberiske og usolidariske:

Hertil siger LEVs landsformand, Sytter Kristensen:
- Jeg har intet imod, at man diskuterer prioritering inden for handicapområdet. Selvfølgelig skal man det. Men det er uanstændigt, at de mennesker med handicap, som har det største behov for hjælp, skal udpeges som samfundets prügelknabe nummer 1, bare fordi kommunerne ikke er i stand til at styre deres egen økonomi.

- Det vil klæde kommunerne, hvis de fejer for deres egen dør, før de anklager handicappede mennesker for at være forkælede. Flere undersøgelser har dokumenteret, at stigningen i udgifterne i høj grad også skyldes, at kommunerne bruger uforholdsmæssigt mange penge på administration på området. Det hører man sjovt nok intet om fra KL eller kommunerne. Erkendelsen af egen inkompetence står det sløjt til med - så er det åbenbart nemmere at skyde skylden på en af samfundets allersvageste grupper.

- Der er i hvert fald intet som helst belæg for, at mennesker med udviklingshæmning lever over evne eller bliver forkælede med støtte og service i kommunerne. Jeg synes, det ligner en usmagelig afledningsmanøvre fra borgmestrenes side.

Uværdige hjemtagelser - uden at spare en krone
Et skoleeksempel på dårlig administration er en aktuel sag fra Favrskov Kommune, som beskrives i det seneste nummer af LEV bladet: Kommunen vil tvinge en ung udviklingshæmmet kvinde til at flytte tilbage til Favrskov Kommune, hvor hun ikke vil bo. I stedet ønsker hun at bo i Århus, hvor hun har boet i seks år, og hvor alle hendes venner er. Men det er kommunen ligeglad med.

Favrskovs mål med denne uværdige manøvre er at spare penge. Det lægger de ikke skjul på. Men sandsynligheden for at det sker, er meget lille. For selvom Favrskov Kommune i forbindelse med sagsbehandlingen manipulerer med prisen på tilbuddet i Favrskov, så vil der i sidste ende næppe blive tale om et billigere botilbud end Århus'. Det dokumenteres klart i LEV bladets artikel.

- Jeg er efterhånden træt af kommunernes henvisning til deres stramme budgetter. Kommunerne magter åbenbart ikke de opgaver, de var så vilde efter at overtage i forbindelse med kommunalreformen, og det kommer mennesker med udviklingshæmning så til at betale prisen for. Her har vi så oven i købet at gøre med en kommune, som synes, de kan tillade sig at udstede bopælspligt til borgere, der har behov for hjælp. Det er altså umenneskeligt.

For yderligere oplysninger:
Landsformand Sytter Kristensen 4016 8044 eller.
Politisk konsulent Thomas Gruber 5180 1680

>Læs Sytter Kristensens leder i LEV-bladet

>Læs artiklen om sagen fra Favrskov Kommune

Temadag - Seksualitet og handicap

Temadag - Seksualitet og handicap