25.10.2011

Ekstraskat til udviklingshæmmede

Kommunernes kreativitet er åbenbart uden ende. Som fortalt i bl.a. TV Avisen i går aftes har Mariagerfjord Kommune indført et såkaldt 'kostfremstillingstillæg' for mennesker med udviklingshæmning, der bor i botilbud - en ekstraudgift på ca. 800 kr. om måneden. Andre kommuner har indført lignende modeller.

Kostfremstillingstillægget medfører, at hvis du er så handicappet, at du ikke selv kan hjælpe med til at tilberede din egen mad, så skal du betale et gebyr.

- Det her er jo i realiteten en ekstraskat for de aller svageste af vores medborgere. Jeg tror ikke, det her stemmer med de fleste danskeres forståelse af rimelighed. Hvis man har så omfattende handi­cap, at man ikke kan deltage i madlavningen, så er det en samfundsopgave at give hjælp, siger Landsforeningen LEVs formand Sytter Kristensen.

Baggrunden for kommunernes gebyrer for kosttilberedning er noget, som ligner et hul i service­loven. Et hul som betyder, at kommunerne kan opkræve betaling for lønudgifterne i forbindelse med tilberedningen af maden, hvis borgeren ikke selv kan deltage aktivt i madlavningen. Hvis man selv kan deltager i tilberedningen - men får pædagogisk hjælp til det - så er der intet gebyr. Det er nemlig forbudt for kommunerne at kræve betaling for pædagogisk støtte.

Lovgivningen betyder, at kommunerne får en økonomisk interesse i at etablere centralkøkkener og i at definere borgerne som ude af stand til at medvirke i madlavningen. Det synes LEVs landsformand Sytter Kristensen er en grotesk situation:

- Kommunerne er godt i gang med at genindføre de gamle centralinstitutioner ad bagdøren. Beboere som pacificeres, selvom de gerne selv vil deltage - det er grotesk. Det at få mulighed for at deltage i madlavningen er noget, som giver livskvalitet for mange. Duften i køkkenet, at røre ved råvarerne osv. Og det gælder også, selv om man har meget omfattende handicap.

Link til nyhedsdækningen:

DR, Update: http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2011/10/24/060224.htm

DR, P4 Nord: http://www.dr.dk/P4/Nord/Nyheder/Vesthimmerland/2011/10/24/060224.htm

Temadag - Seksualitet og handicap

Temadag - Seksualitet og handicap