filadelfia-logo.gif 20.10.2011

Filadelfia på gyngende grund

Epilepsihospitalet Filadelfia i Dianalund overlever, men når vi taler hospitalets helt særlige ekspertise og viden om patienter, som både har udviklingshæmning og epilepsi, så ser det sort ud, medmindre sundhedsministeren griber ind. Derfor har LEV nu skrevet til ministeren.

Den aftale, som Filadelfia og Region Sjælland indgik i sidste uge betyder, at budgettet skal skæres med 70 millioner kr., 100 medarbejdere fyres, og blandt andet afdelingen Havehuset nedlægges. Havehuset har en helt unik viden og ekspertise i forhold til mennesker med epilepsi og udviklingshæmning.

- Det er decideret uanstændigt at nedlægge Havehuset. Hvis det bliver ført ud i livet vil en meget sårbar gruppe borgere nu ikke kunne få en kvalificeret og for dem helt fundamental sundhedsbehandling. Epilepsi har ofte et særligt udtryk blandt udviklingshæmmede - og det stiller særlige krav til behandlingen, udtaler LEVs landsformand, Sytter Kristensen.

Ifølge Dansk Epilepsiforening har Filadelfia indgået aftalen med Region Sjælland med armen vredet om på ryggen. Hele forhandlingsprocessen har taget halvandet år, og nu var det enten eller for Filadelfia. Men regionerne har ikke forpligtet sig til at bidrage til hospitalets drift i mere end et år ad gangen, og bidraget er tilsyneladende ikke tilstrækkeligt til at sikre den fortsatte drift af det særlige tilbud til mennesker med udviklingshæmning.

- Det giver jo et voldsomt usikkert grundlag at drive hospitalet på. Nedlæggelsen af den specialiserede afdeling for mennesker med udviklingshæmning er en katastrofe, og stiller spørgsmålstegn ved regionens ansvarlighed og dømmekraft.

- Der tales jo meget om opgavefordelingen mellem regioner og kommuner for tiden. Region Sjællands ageren i denne her sag tyder ikke på, at man formår - eller vil - tage ansvar for særligt specialiserede indsatser. Og det overrasker mig egentlig, når man tænker på den måde, regionerne ofte beskriver sig selv, siger Sytter Kristensen.

LEVs landsformand har netop sendt et brev til sundhedsminister Astrid Krag med en opfordring til, at ministeren handler nu, inden det er for sent.

Temadag - Seksualitet og handicap

Temadag - Seksualitet og handicap