filadelfia-logo.gif 03.10.2011

Filadelfia tvinges til at lukke to afdelinger

Danmarks eneste specialiserede epilepsi-hospital - Filadelfia i Dianalund - lukker to hele afdelinger og fyrer 100 medarbejdere. Lukningen vil ramme udviklingshæmmede med epilepsi særligt hårdt.  "Sundhedsvæsnet er blevet dynget til med ekstra milliarder de seneste år - og så kan det altså ikke passe, at man ikke kan opretholde dette tilbud, som er målrettet de svageste epilepsipatienter", udtaler LEVs landsformand Sytter Kristensen

Lukningen sker som følge af sammenbrudte forhandlinger mellem det private Filadelfia og Region Sjælland. Filadelfia har ellers i årtier været en del af det offentlige behandlingstilbud for mennesker med svær epilepsi.

- Det er i sagens natur med meget, meget stor beklagelse, men vi må jo rette ind når regionerne ikke længere vil betale for det de hidtil har betalt for og med andre ord ønsker at spare på denne patientgruppe, siger bestyrelsesformand Kjeld Møller Pedersen, til P4 Sjælland.

Også i Landsforeningen LEV giver lukningen anledning til bekymringer. En af de afdelinger der står til at blive lukket er nemlig "Havehuset", en afdeling der er specialiseret i behandling af psykisk og fysisk udviklingshæmmede med epilepsi.

LEVs landsformand, Sytter Kristensen udtaler i den forbindelse:

- Lukningen er ikke bare et tab af et behandlingstilbud - det er et tab af det eneste behandlingstilbud med dyb specialviden om mennesker med udviklingshæmning og epilepsi. Jeg frygter at der i løbet af meget kort tid bliver tale om store tab af viden og kompetencer.

- Sundhedsvæsnet er blevet dynget til med ekstra milliarder de seneste år - og så kan det altså ikke passe at man ikke kan opretholde dette tilbud, som er så vigtigt for nogle af de allersvageste epilepsipatienter.

Nu må de politiske løfter holdes
Et folketingsflertal lovede som en del af 2020-forliget at finde en holdbar løsning for Filadelfia. Siden har flere partier og politikere givet tilsagn om at finde en løsning, men nu er det ved at være sidste udkald.

- Jeg forventer bestemt, at politikerne lever op til deres løfter og finder en løsning der kan bevare Filadelfia og give noget tryghed til både ansatte og patienter. Vi vil følge op over for den ansvarlige sundhedsminister, som jo netop i disse timer er ved at sætte sig i stolen, udtaler Sytter Kristensen.

Temadag - Seksualitet og handicap

Temadag - Seksualitet og handicap