26.10.2011

Spørgsmål om kostbetaling til socialministeren

Nogle kommunernes kostfremstillingsgebyrer og centrale madordninger har nu ført til et § 20 spørgsmål til socialminister Karen Hækkerup. Enhedslistens Stine Brix beder ministeren svare på, om gebyret er i overensstemmelse med princippet om kompensation til mennesker med handicap.

De seneste dage har pressen berettet om kommunernes seneste angreb på mennesker med handicap - især mennesker med udviklingshæmning i botilbud. Mariagerfjord Kommune har således besluttet at opkræve en slags ekstraskat til borgere med handicap, som ikke selv kan medvirke i tilberedningen af deres mad - et såkaldt madfremstillingsgebyr på hele 800 kr. om måneden.

Spørgsmål til socialministeren
Sagen vakte betydelig opsigt og debat, og Enhedslistens handicapordfører, Stine Brix, har nu valgt at stille social- og integrationsministeren et såkaldt § 20 spørgsmål i sagen. Spørgsmålet lyder;

"Mener ministeren, at det er i overensstemmelse med servicelovens bestemmelser om, at borgere med handicap skal kompenseres for deres handicap, når Mariagerfjord Kommune opkræver et gebyr på 800 kr. om måneden fra borgere med handicap, hvis borgeren ikke selv kan hjælpe med at tilberede sin mad i borgerens botilbud?"

LEVs formand Sytter Kristensen er tilfreds med, at socialministeren nu må forholde sig til lovligheden af Mariagerfjord Kommunes ordning:

- Det er rigtig godt, der stilles ministerspørgsmål i denne her sag. Jeg håber, der kommer et klart svar, som ikke bare henviser til det kommunale selvstyre.

- Men for mig handler det bare ikke om lovlighed eller ej. For hvad nu, hvis det viser sig at være lovligt? Det bliver det godt nok ikke mere rimeligt af. Vi skal af med denne her logik, hvor kommunerne har økonomisk interesse i at genindføre fortidens centralkøkkener og kan opkræve høje kostgebyrer af mennesker med udviklingshæmning, udtaler Sytter Kristensen.

Temadag - Seksualitet og handicap

Temadag - Seksualitet og handicap