folketingssalen.set.fra.medlemmers.loge.mod.tilhoererlogen(1).jpg 16.09.2011

Valgløfter til mennesker med udviklingshæmning

LEV fik markante løfter i forbindelse med valgkampen. De partier, som nu har opnået flertal, har bl.a. lovet, at det nu endelig er tid til at tage seriøst fat på at forbedre situationen for mennesker med udviklingshæmning i botilbud. "Vi har fået nogle helt klare meldinger - og dem vil vi selvfølgelig holde partierne fast på" udtaler LEVs formand Sytter Kristensen.

Så er valget overstået, og Danmark får en ny regering med Helle Thorning i spidsen. Valgkampen har været kort og intens - og vi må jo nok erkende, at vilkår og udviklingsmuligheder for mennesker med udviklingshæmning ikke har været øverst på valgets dagsorden.

På den anden side, har der ved mange valgmøder, og i især den lokale presse været fokus på situationen for mennesker med udviklingshæmning. Den lokale debat har især drejet sig om de omfattende besparelser, som mange udviklingshæmmede oplever konsekvenserne af i disse år.

Svar giver grundlag for positive resultater
Det er også lykkedes LEV at få en række kontante meldinger fra de fleste af Folketingets partier. Kort efter valgets udskrivelse sendte vi ti skarpe spørgsmål til alle partiers handicapordførere. Vi fik svar fra alle partier i det parlamentariske grundlag for den kommende nye regering - og der er masser at arbejde videre med.

- Nu er valget overstået, og med svarene på de ti skarpe spørgsmål har vi et rigtigt godt grundlag for det videre arbejde. Vi har fået nogle helt klare meldinger - og dem skal vi selvfølgelig holde partierne fast på, udtaler LEVs Landsformand Sytter Kristensen.

Løfter om indsats i forhold til botilbud
Flere af spørgsmålene til ordførerne handlede om, hvorvidt politikerne vil arbejde for forbedring af situationen for udviklingshæmmede i botilbud. Både de fysiske rammer - små værelser uden eget bad mv. - og den måde hjælpen gives til den enkelte.

Eksempelvis svarer S, SF og EL klart nej til spørgsmålet om, hvorvidt det er rimeligt at være henvist til at leve et helt liv på 10 eller 20 m2 med bad på gangen og uden eget køkken. R og DF svarer "Hverken ja eller nej", men begge partier anerkender, at det ikke er godt nok.

Når det gælder indholdet og organiseringen af hjælpen i botilbud, så er der også politisk vilje i det parlamentariske grundlag for den kommende regering. På spørgsmålet om, hvorvidt politikerne mener, at der er behov for særlige initiativer, der kan skabe bedre forhold for mennesker med udviklingshæmning i botilbud, svarer både S, SF, R og EL klart ja.

- Sagen om Skarridsøhjemmet og de øvrige skandaler vi har set de sidste 5-6 år, har vist et behov for, at der sættes målrettet ind. Ikke blot med en håndfuld udviklingsprojekter, men med ambitiøse reformer, som kan skabe langsigtede og varige forandringer. Det skrev jeg ret detaljeret om til den afgående socialminister kort inden valget. Og jeg er meget glad for at kunne konstatere, at der er politisk vilje til at tage fat, udtaler Sytter Kristensen.

Der også politisk opbakning til en række andre af LEVs mærkesager. Det gælder fx både loftet over tabt arbejdsfortjeneste, opgøres med reglerne om handle-betalingskommune, og problemet med de høje huslejer og den lave førtidspension m.fl.

Temadag - Seksualitet og handicap

Temadag - Seksualitet og handicap