sytter_lille.bmp 13.07.2012

LEV kræver minister på banen i sag om ventelister på boliger

Seks år. Så lang tid har det taget for Helen Conway-Blake at få Aarhus Kommune til at acceptere, at hendes søn Jonas, der har udviklingshæmning og autisme, har ret til en bolig.

Jonas er blevet 33 år. Men det er ikke hans alder, der gør, at kommunen nu langt om længe vil handle på hans dybt problematiske boligsituation. Det er derimod en afgørelse, som Statsforvaltningen i Midtjylland netop har truffet. Afgørelsen siger, at det ikke er lovligt at parkere Jonas, og dermed alle andre mennesker med udviklingshæmning eller andre handicap, i årevis på ventelister til en bolig, fordi der bare ikke lige er en egnet bolig lige nu. I steder skal kommunen iværksætte en plan, så der skaffes en bolig hurtigst muligt.

Politikerne i Aarhus Kommune er ifølge Aarhus Stiftstidende chokerede over, at de har handlet ulovligt ved ikke at sørge for, at de nødvendige boliger var tilstede. Derfor det ser ud som om, at man vil bevilge 40-50 millioner kr. til nye boliger til mennesker med handicap.

Men Aarhus er desværre ikke den eneste kommune med et stort efterslæb på dette område. Derfor har LEVs landsformand, Sytter Kristensen, i dag sendt et åbent brev til social- og integrationsminister Karen Hækkerup, hvor hun kræver, at ministeren følger op på denne sag, så det for alle landets kommuner bliver klokkeklart, at mennesker med udviklingshæmning ikke må parkeres på sidelinjen uden ikke bare en bolig, men en tidssvarende bolig, hvor de har mulighed for at leve deres eget liv.

- Sagen med Jonas fra Aarhus er ekstrem, men ikke enestående. Så derfor må ministeren på banen. Der er ikke bare mangel på boliger til mennesker med udviklingshæmning. En del af dem, der findes, er også meget små og slet ikke tidssvarende. Jeg er 100 procent sikker på, at ikke ret mange andre danskere vil finde sig i at leve under sådanne forhold. Og det skal mennesker med udviklingshæmning heller ikke.

Sytter Kristensen følger op på brevet til Karen Hækkerup efter sommerferien.

Temadag - Seksualitet og handicap

Temadag - Seksualitet og handicap