sytter_lille.bmp 01.07.2012

Skattereformens finansiering burde hverken være blå eller rød politik

LEVs formand, Sytter Kristensen, er forbløffet over, at regeringen, Venstre og De Konservative virkelig synes, at mennesker med udviklingshæmning skal betale for skattelettelser gennem forringelse af deres førtidspension. At politikerne tilmed prøver at dække over den urimelige finansiering, og kalder reformen socialt afbalanceret, er pinagtigt, mener formanden, som fredag sendte et brev til medlemmerne af Folketinget.

I de seneste dages debat har forskellige politikere forsøgt at retfærdiggøre skattereformens finansiering. Flere fra regeringspartierne har lagt vægt på, at muligheden for at overgå fra gammel til ny førtidspension (fra 2003), sikrer reformens sociale profil. Den udlægning kalder LEVs landsformand, Sytter Kristensen, for et skinargument:

- Det er kun en mindre del af førtidspensionisterne på den gamle førtidspension, som vil have fordel af overgangen til den nye. Især blandt mennesker med udviklingshæmning er det langt fra sikkert, at det vil være en økonomisk fordel. Og selvom det er, så vil de efter overgangen opleve indtægtsmæssig stilstand i forhold til det samfund som de er en del af.

- Det er selvfølgelig fint, at en mindre del af førtidspensionisterne kortvarigt vil opleve en forbedring af deres indtægt. Men det fjerner altså ikke det overordnede billede: Mennesker med udviklingshæmning betaler - sammen med en række andre på overførselsindkomst - for lettelser i bl.a. topskatten.

Brev til folketingsmedlemmer
I et brev, som Sytter Kristensen sendte til medlemmerne af Folketinget fredag, understreger hun, at skattereformens finansiering med den markante beskæring af førtidspensionens regulering, er urimelig. Hun skriver bl.a.:

"Jeg skal slet ikke tage stilling til, om der er behov for skattelettelser eller ej, og hvem der skal tildeles en lettelse. Men det burde hverken være 'blå' eller 'rød' politik, at lade mennesker med udviklingshæmning - og andre med indgribende handicap - betale for skattelettelser."

Formanden opfodrer desuden de enkelte folketingsmedlemmer til at huske på, at rigtig mange mennesker med udviklingshæmning, allerede har betalt for krisen:

"Men når du tager stilling til, om du skal trykke på den grønne eller den røde afstemningsknap nede i folketingssalen, så vil jeg bede dig huske på, at mennesker med udviklingshæmning allerede har betalt en uforholdsvis stor del af regningen for krisen. Det er sket i form af omfattende - og i mange tilfælde dybt uværdige - beskæringer af deres hjælp i dagligdagen."

Temadag - Seksualitet og handicap

Temadag - Seksualitet og handicap