16.05.2012

Justitsminister: Antallet af værgemål har ingen betydning

Justitsminister Morten Bødskov vil ikke sætte en øvre grænse for, hvor mange personer professionelle værger kan være værge for. Det sagde han i går til TV 2 Nyhederne. LEVs landsformand er uenig

Udtalelsen fra ministeren kom på baggrund af, at Civilstyrelsen i en undersøgelse har konkluderet, at antallet af værgemål ikke er afgørende for antallet af værgebesøg.

Undersøgelsen blev sat i værk, efter at der sidste år i flere medier blev fortalt om værger med op mod 100 værgemål. En af konsekvenserne af de mange værgemål har i nogle tilfælde været, at værgen slet ikke kender alle de personer, de er værge for.

LEVs landsformand Sytter Kristensen udtalte i november 2011, at man ikke kan varetage den vigtige opgave som værge ordentligt, hvis man ikke ulejliger sig med at sætte sig ind i borgerens situation. Hvordan kan man støtte en person i relation til økonomi eller personlige forhold, hvis man aldrig har mødt vedkommende?

Antallet af værgemål ikke et problem
Undersøgelsen fra Civilstyrelsen dokumenterer da også problemet med værger, der ikke har mødt de personer, de er værge for. Men problemet er angiveligt ikke særlig stort, og der er "taget hånd om hvert enkelt tilfælde". Justitsminister Morten Bødskov udtaler på den baggrund:

- Jeg noterer mig, at Civilstyrelsens undersøgelse ikke viser, at der er en sammenhæng mellem antallet af værgemål og manglende besøg, og at intet tyder på, at en øvre grænse for antallet af værgemål vil øge kvaliteten af de faste værgers arbejde.

Han vil derfor ikke gøre yderligere for at begrænse antallet af værgemål.

LEV kritiserer beslutning
LEVs landsformand Sytter Kristensen anser ministerens beslutning som yderst kritisabel. Til TV 2 Nyhederne tirsdag den 15. maj sagde hun således, at "LEV kender eksempler på værger, der har rigtig mange værgemål og ikke kender borgerne. Og det er ikke i orden".

Sytter Kristensen er helt med på, at antallet af værgemål ikke er det eneste afgørende, men det er en indikator:

- Som værge for op mod 100 borgere vil det være svært at kende dem alle og deres behov - ikke mindst hvis man også skal passe en advokatforretning ved siden af.

LEV vil derfor fortsat holde nøje øje med hele værgeproblematikken.

Temadag - Seksualitet og handicap

Temadag - Seksualitet og handicap