stemmeboks.jpg Foto: Colourbox 23.04.2013

Forståelse fremmer demokratiet

LEV, ULF og DCH har lavet et fælles debatoplæg om tilgængelige valgmaterialer. Indlægget har været bragt i flere aviser.

Af Tue Byskov Bøtkjær, formand for Det Centrale Handicapråd, Sytter Kristensen, formand for Landsforeningen LEV, og Lisbeth Jensen, formand for Udviklingshæmmedes Landsforbund (ULF)

Cirka 70 procent af vi danskere stemmer til kommunalvalgene. Det er et flot tal - men det kan blive endnu højere. Hvis valgkampens og partiernes materiale er skrevet på et letlæst dansk, får tusindvis af danskere med udviklingshæmning og læseproblemer også et forståeligt grundlag at engagere sig og gå til valg på.

En af de danskere kunne være "Jørgen". Han er meget interesseret i, hvad hans kommune gør for mennesker med handicap. "Jørgen" er selv udviklingshæmmet, og det betyder blandt andet, at han har meget svært ved at læse og forstå komplicerede tekster. Det gør det vanskeligt for ham at deltage i vores demokrati på lige fod med andre. Hvis de politiske partier havde valgmateriale skrevet på et letlæst dansk, så ville det være meget lettere for "Jørgen" at få den viden, han har brug for - og at finde ud af, hvem han er mest enig med.

"Jørgen" er ikke alene. I Danmark er der over 30.000 mennesker med udviklingshæmning. Og langt de fleste af dem har svært ved at forstå tekster, som ikke er skrevet på letlæst. Det samme har en del ældre mennesker, personer som ikke har dansk som modersmål og andre personer med handicap med læsevanskeligheder. I alt drejer det sig formentlig om op mod en million mennesker.

Letlæste tekster er ikke den eneste mulighed. Videoer eller andet audiovisuelt materiale kan også være med til give disse mennesker bedre mulighed for at holde sig orienteret.

Rigtigt mange af dem har stor interesse for politik - også personer med udviklingshæmning. Og deres bidrag er vigtige, ikke mindst fordi de gerne vil være mere selvhjulpne. Det er noget, der kan spare samfundet kroner og gøre livet rigere for mange personer med udviklingshæmning - et godt indspark til kommunalvalget.

Alle har ret til at deltage i vores demokrati. Med små tilpasninger får mange flere den reelle mulighed. Til efteråret er der kommunalvalg. Vi opfordrer alle partierne og kandidaterne til at skrive deres mærkesager på et letlæst dansk. Og pressen har også en vigtig rolle med at sikre, at så mange som muligt forstår, hvad der debatteres - og selv får mulighed for at deltage i debatterne.

Temadag - Seksualitet og handicap

Temadag - Seksualitet og handicap