07.01.2013

Cavling-pris for afsløring af kommunale svigt

Rebild Kommune svigtede igen og igen i sager om sexmisbrug, tvangsfjernelser og hjælp til voksne og børn med handicap. Det dokumenterede journalisten Asbjørn With fra Nordjyske Medier i løbet af 2012. Nu er han tildelt den fornemme Cavling-pris for det grundige arbejde.

Cavling-komitéens formand, Kurt Strand, fremhævede ved prisoverrækkelsen især Asbjørn Withs vedholdenhed som journalist. "Du var, som det siges i begrundelsen for din Cavling-pris, i gang med at stille skarpe spørgsmål i Nordjyskes spalter længe før den ulykkelige Rebild-sag blev forsidestof og tophistorie i de landsdækkende medier. Og du blev ved længe efter, at tv-journalisterne havde pakket deres grej sammen. Alt det, andre ikke gjorde færdigt, formåede du at holde fast i", sagde Kurt Strand.

DH-Rebild indstillede til prisen
Cavling-prisen er den fornemste pris, som danske journalister kan vinde. Vinderen udpeges af Cavling-komitéen, der er udpeget af Dansk Journalistforbund. Alle kan indstille journalister til prisen, og den mulighed valgte blandt andre Danske Handicaporganisationer i Rebild Kommune at benytte sig af. Lokalafdelingens formand Allex Lund Pedersen, der også er medlem af LEVs hovedbestyrelse, skrev således til komiteen og indstillede Asbjørn With til den fornemme pris. En pris som han altså nu er blevet tildelt.

Pris skal styrke bevidstheden
LEVs Landsformand, Sytter Kristensen, er glad for, at årets Cavling-pris er gået til en journalist, der har beskæftiget sig med konsekvenserne af svigt, sjusk og ulovlig sagsbehandling i en kommune. Sytter Kristensen udtaler:

- Det er utrolig vigtigt, at en historie, som denne om Rebild, kommer frem. For det har enorme menneskelige konsekvenser, når en kommune ikke lever op til sit ansvar.
- På landsplan er det nok først og fremmest Rebild Kommunes manglende handling i forhold til seksuelle overgreb på børn og unge, der har været i fokus. Men 'Rebild sagen' er faktisk også en historie om sårbare familier med handicappede børn og voksne med handicap, der kommer i klemme.
- Mit håb er, at Cavling-prisen til Asbjørn With vil styrke bevidstheden om de menneskelige konsekvenser af kortsigtede besparelser - ikke mindst i forhold til børn og voksne med udviklingshæmning.

Cavling-prisen uddeles hvert år i januar til "en journalist eller en gruppe af journalister i samarbejde, der i særlig grad har udvist initiativ og talent i det forløbne år", hedder det. Asbjørn With modtager 20.000 kroner og en statuette, som forestiller Journalistforbundets stifter, journalist og forfatter Henrik Cavling (1858-1933).

Temadag - Seksualitet og handicap

Temadag - Seksualitet og handicap