nynne1__mg_7972.jpg Foto: Hans Juhl 10.06.2013

Den mest kyssede pige i Værløse

Lone Klittegaard har skrevet en bog om sin multihandicappede datter Nynne på ti år. Det er historien om en barsk hverdag, hvor Nynnes svigtende helbred styrer familiens liv. Trods det er Nynnes liv dog fuld af kvalitet, fortæller Lone Klittegaard

Af Karin Svendsen

- Jeg elsker Nynne så meget, at jeg kunne inhalere hende, siger Lone Klittegaard. Som enhver anden mor er hun vild med sit barn. Lone nærer en voldsom kærlighed til sin lille pige, men det er stærke følelser på lånt tid, for Nynnes far og mor ved ikke, om Nynne når at bliver konfirmeret.

Nynne på ti år er stærkt handicappet, og det slider på hendes helbred. Hun har været ud og ind af hospitaler, siden hun var seks uger, og det lille liv har været tæt på at give op tre gange. Nynne har aldrig fået en præcis diagnose, for hendes handicap er meget sammensat. Nynne blev født uden tæer på den ene fod, hun udviklede en spastisk lammelse, som gør hende ude af stand til at bevæge sig, hun ser meget lidt, er uden sprog og har epilepsi.

Alligevel mener Nynnes mor, at Nynne har et godt liv.

Et barn i balance
- Nynne har livskvalitet. Hun kan ikke tale og næsten ikke se, men hun suger alt det til sig, hun kan, og bruger alt det, hun kan. Hun vil livet, forklarer Lone Klittegaard.

Nynne virker som et barn i balance, og hendes smil lyser konstant det lille kønne ansigt op. Hendes skrå øjne sanser måske ikke alt, men på en underlig måde ser hun ud til at hvile mere i sig selv end mange voksne.

Lone Klittegaard har skrevet en bog om Nynnes hverdag. "Et Nynneliv i ord og billeder". Det er en beskrivelse af en fiktiv dag i Nynne og hendes forældres liv. Bogen er ikke ment som kun at skulle ramme mennesker med en tilknytning til handicapverden, men må meget gerne ramme længere ud.

Giv plads for det anderledes
- Jeg vil meget gerne fortælle andre, at de ikke skal være bange for det anderledes. At de ikke skal lukke øjnene for det men turde se det i øjnene. Alle har en berettigelse i samfundet, og Nynne er en del af mangfoldigheden.

Temadag - Seksualitet og handicap

Temadag - Seksualitet og handicap