dh-logo.jpg 06.05.2013

DH undersøgelse: Kommunalreformen har svigtet

I en ny undersøgelse fra Danske Handicaporganisationer, DH, svarer 83 procent af de adspurgte medlemmer af DH's medlemsorganisationer, at de oplever forholdene som ringere siden reformen. "Et rystende resultat" siger DH's formand Stig Langvad til politiken.dk, som i dag omtaler undersøgelsen. LEVs landsformand er enig - men ikke særligt overrasket.

Mere bureaukrati, længere ventetider og ringere service er det, borgere med handicap oplever efter kommunalreformen i 2007."Det er et rystende resultat", siger formand for DH, Stig Langvad, til at hele 83 procent af borgerne med handicap synes, at de har fået dårlige forhold siden kommunalreformen.

Den nye undersøgelse fra DH ligger på linje med en Gallup-undersøgelse april i år, som viste, at hver anden dansker oplever, at mennesker med handicap har betalt prisen for kommunalreformen. Hele 49 procent mener, at servicen er blevet decideret dårligere siden reformen.

Svigtede løfter
LEVs landsformand er ikke overrasket over resultatet I DH's nye undersøgelse:
- Kommunalreformen blev solgt til os med alle de fine paroler om bedre hjælp til dem med størst behov, nærhed, inklusion. Men løfterne er svigtet - ret markant endda. Det har jeg sagt længe, men nu har vi tal for, at mennesker med handicap og deres pårørende har følt reformen på deres egen krop, siger Sytter Kristensen.

I marts offentliggjorde Økonomi- og Indenrigsministeriet en evaluering af kommunalreformen. På tværs af hele det kommunale landskab konkluderede evalueringen, at reformen i det store hele har styrket kommunerne og rustet dem til at modstå fremtidens udfordringer. Men i evalueringen erkender man dog også, at der er problemer især på det specialiserede socialområde.

Borgerperspektivet i evalueringen af reformen
LEV og en række andre handicaporganisationer har kritiseret evalueringen for helt at mangle brugernes oplevelse af reformens konsekvenser. Rapporten baserer sig alene på en række kilder, der giver kommunernes og regionernes syn på reformen. Det retter DH's undersøgelse op på.

- Det er ret grotesk, at en evaluering af kommunalreformen ikke har borgernes oplevelser med. Derfor er jeg også rigtig glad for, at DH tog initiativ til denne her undersøgelse. Nu mangler vi bare, at politikerne på Christiansborg lytter til resultatet og erkender, at der må rettes op, siger LEVs landsformand.

Regeringen skal i den nærmeste fremtid komme med et udspil til, hvad den vil gøre ved problemerne. Her siger økonomi- og indenrigsminister, Margrethe Vestager (R) til politiken.dk, at DH's undersøgelse og organisationens høringssvar vil få en væsentlig rolle.

"Det er et rigtigt svært område, og de input, der kommer, er så vigtige. Det er det, vi skal bygge på, når vi laver regeringens svar, hvor fokus er lige præcis: Hvordan ser det ud med borgerøjne", siger Margrethe Vestager til politiken.dk.

Den melding glæder Sytter Kristensen:
- Det med at lægge vægt på, hvordan kommunalreformen ser ud med borgerøjne, er helt afgørende. Det kan man vel nærmest ikke være uenig i. Men så er man altså også nødt til at spørge, hvorfor ministeren så ikke sikrede sig borgerperspektivet i den evaluering, hun satte i gang.

Temadag - Seksualitet og handicap

Temadag - Seksualitet og handicap