udviklingshæmmede pelses.jpg 18.11.2013

Udviklingshæmmede pelses af kommunerne

Betal tusindvis af kroner for den nødvendige pædagogiske bistand og ledsagelse - eller se frem til et helt voksenliv 'inden for murene'. Sådan er situationen for tusindvis af borgere med store og indgribende udviklingshandicap rundt om i Danmark.

Lone Thykær, kredsformand for LEV Favrskov/Skanderborg, bragt i Århus Stiftstidende

Det er brandulovligt med den slags brugerbetaling. Men alligevel har det tydeligvis fundet sted i årevis - et kvalificeret og ret forsigtigt skøn er, at udviklingshæmmede på landsplan har betalt op imod 200.000.000 kroner over de seneste seks år for den helt nødvendige hjælp og ledsagelse, som de har brug for. Penge, som de ifølge loven ikke selv skulle betale, men som nogle kommuner alligevel uretmæssigt opkræver.

Og Østjylland er ingen undtagelse. En rundspørge, som LEV har foretaget, viser, at udviklingshæmmede i blandt andet Favrskov Kommune af egen lomme betaler løn til de medarbejdere, som giver hjælpen til, at de kan komme hen og besøge en søster i nabobyen, en tur ud og købe tøj eller på den årlige 5 dages sommerhustur.

I LEV Favrskov/Skanderborg vil vi gerne opfordre politikerne i alle de østjyske kommuner til at tage ansvar. De må erkende, at udviklingshæmmede skal have den hjælp og støtte, som de har krav på - uden brugerbetaling i millionklassen. Og det ville klæde dem at sige det højt, så alle vælgerne kan høre det. Et helt voksenliv 'inden for murene' er bare ikke værdigt.

Temadag - Seksualitet og handicap

Temadag - Seksualitet og handicap