lotteheise.jpg 10.04.2014

Lotte Heise: Det er da fuldstændig vanvittigt

Det kan ikke være meningen, at man skal sidde og kukkelure hjemme i bofællesskabet, bare fordi man ikke har råd til at betale". Den kendte foredragsholder Lotte Heise er rystet over, at mennesker med udviklingshæmning ikke er sikret den helt nødvendige ledsagelse til at kunne leve et bare nogenlunde aktivt liv.

En torsdag morgen tikkede der en mail ind i LEVs mailbox: "Kære jer. Læste artiklen "Kukkelure" i JP mandag ... det er da fuldstændig vanvittigt!!" Mailen var fra Lotte Heise, og den artikel, som havde fået Lotte Heise til tasterne, var LEVs landsformand, Sytter Kristensens debatindlæg i Jyllands-Posten den 3. marts under overskriften "Menneskesyn og brugerbetaling".

Landsformandens debatindlæg handlede om den ulovlige og skyhøje brugerbetaling, som tusindvis af mennesker med udviklingshæmning er blevet afkrævet i årevis - og som kommunerne først for nyligt har erkendt ikke er lovlig. Som reaktion på den ulovlige brugerbetaling, har flere kommuner valgt at ind føre et stop for den pædagogiske ledsagelse i forbindelse med udflugter, en tur til Sølund Musik Festival, den årlige sommerhusferie og lignende. "Ærligt talt. Er det ikke en ret mærkelig måde at sige undskyld for årelangt lovbrud og snyd på?" spurgte Sytter Kristensen blandt andet i indlægget.

LEV Bladet har ringet til Lotte Heise for at høre, hvad der fik hende til at reagere med en mail til LEV.

Isolation gør folk mere handicappede
Lotte Heise har ikke nære familierelationer til mennesker med udviklingshæmning. Men hendes mor fik for et par år siden ekspressiv afasi, og det har givet hende helt konkrete erfaringer med, hvordan samfundet møder mennesker med handicap. Og det har i rigtig mange tilfælde være en kamp op ad bakke.

Hun har på nært hold oplevet, hvor vigtigt det er for hendes mor at komme uden for en dør:
- Min mor bor sammen med mig. Vi har vel vores eget bofællesskab herhjemme, kan man sige. Det har kæmpe betydning for min mor, at vi kommer ud og oplever verden engang i mellem. Vi har det godt herhjemme, men jeg kan samtidigt se, at det giver hende utroligt meget at komme ud og opleve noget. Når vi går til opera, besøger familie og venner osv.
- Mennesker som isoleres derhjemme bliver mærkelige. Man bliver sgu mere handicappet af at blive isoleret fra omverdenen - berøvet muligheden for meningsfuldt samvær, oplevelser og indtryk.

Selvom Lotte Heise ikke har pårørende, som er udviklingshæmmede, så er hun i flere professionelle sammenhænge stødt på mennesker med udviklingshæmning.
- Jeg har optrådt på Malta nogle gange - i Dansk Folkeferies center dernede. Og her har der tit været udviklingshæmmede blandt nogle af gæsterne. Som alle os andre har de haft enorm glæde af poolen, samværet, oplevelser på øen osv. Det har været noget, jeg blev rigtig glad for at se.
- Her har jeg ofte tænkt, hold da op hvor er jeg glad for at betale skat i Danmark. Glad for at jeg lever i et samfund, hvor vi også giver mennesker med handicap muligheder for glæde og oplevelser med indhold i.

Artiklen "Lotte Heise: Det er da fuldstændig vanvittigt" kan også læses i LEV nr. 2, 2014.

Læs mere LEV 2 april 2014

Temadag - Seksualitet og handicap

Temadag - Seksualitet og handicap