manu sareen_web.jpg 03.01.2014

Ministerrokade: Ledsagelse og ulighed i sundhed i fokus

Det var skiftedag i regeringskontorerne i går. Blandt de mange ministerskift er det især den nye socialminister og den nye sundhedsminister, som kan få betydning for mennesker med udviklingshæmning. LEVs landsformand ser frem til samarbejdet med begge ministre.

SF var gennem et par turbulente uger, som i sidste uge kulminerede med partiets udtræden af regeringen. Dermed skulle der skiftes ud på en lang række ministerposter. Resultatet fik vi i går, og det betød blandt andet, at regeringen har fået ny socialminister og ny sundhedsminister.

Ny socialminister må holde forgængers ord
Annette Vilhelmsen fik under et halvt år som social-, børne- og integrationsminister. Derfor mener LEVs landsformand, Sytter Kristensen, også, at det er vanskeligt se konkrete resultater af ministerens arbejde - især når det gælder mennesker med udviklingshæmning. Men landsformanden forventer, at LEV kan videreføre dialogen med den nye minister, Manu Sareen, fra Det Radikale Venstre:

- Kort efter Annette Vilhelmsens tiltræden havde jeg et møde med hende om en række vigtige emner. De ting, som blev sat i gang ved den lejlighed, regner jeg selvfølgelig med kører videre med den nye minister.

- Det drejede sig bl.a. om at finde en rimelig model, der kan sikre mennesker med udviklingshæmning pædagogisk ledsagelse i et anstændigt omfang - uden at skulle betale absurd høj brugerbetaling. Annette Vilhelmsen erkendte, at vi her har et problem, som kræver en løsning. Det kan jeg ikke forestille mig, at Manu Sareen er uenig i.

- Jeg har forstået, at Manu Sareen mener, at et velfærdssamfund skal kendes på, hvordan det behandler sine mest udsatte borgere. Det må betyde, at regeringen nu skifter kurs og sætter hælene i over for kommunernes konstante forringelser af indsatsen for mennesker med udviklingshæmning. Ellers er det jo bare snak, siger Sytter Kristensen.

Hold fokus på at bekæmpe sundhedsulighed
I Sundhedsministeriet var det Astrid Krag, som sagde farvel. Ny sundhedsminister blev Nick Hækkerup fra Socialdemokraterne. Også her forventer LEVs landsformand, at det hidtidige samarbejde fortsættes:

- Vi har haft en række vigtige dagsordner i dialogen med Astrid Krag. Hun fik sat den sociale ulighed i sundhed på dagsordenen, og med nogle mindre initiativer markerede hun også opmærksomheden på den handicapbetingede ulighed i sundhed.

- Jeg håber, at Nick Hækkerup vil videreføre den positive og dialogorienterede stil, som hidtil har været gældende. Der er helt nødvendigt, hvis ikke mennesker med udviklingshæmning skal kobles af den vigtige diskussion om reel lighed i sundhed her i landet, siger landsformanden.

Øvrige nye ministre
Ny skatteminister: Morten Østergaard, Radikale
Ny udenrigsminister: Martin Lidegaard, Radikale
Ny transportminister: Magnus Heunicke, Socialdemokraterne
Ny handels- og udviklingsminister: Mogens Jensen, Socialdemokraterne
Ny klima- og energiminister: Rasmus Helveg Petersen, Radikale
Ny uddannelsesminister: Sofie Carsten Nielsen, Radikale
Ny miljøminister: Kirsten Brosbøl, Socialdemokraterne

Inklusion i virkeligheden

Inklusion i virkeligheden