annette vilhelmsen foto helle moos2.jpg Foto: Helle Moos 14.01.2014

Ser socialministeren gennem fingre med ulovlig sagsbehandling?

Sårbare borgere kommer i klemme når ankesager trækker ud i det uendelige. I mange tilfælde er de lange langstrakte ankesager en god forretning for kommunen. Socialminister Annette Vilhelmsen bliver fra flere sider nu kritiseret for at lukke øjnene, skriver Ekstra Bladet.

Når en sag havner i Ankestyrelsen, fx fordi man som borger har klaget over at kommunen har frataget en ledsageordning eller skåret i den pædagogiske bistand, så går der i gennemsnit 198 dage, før der kommer et svar. Og mens man venter, gælder kommunens oprindelige afgørelse. I de 198 dage (ofte langt længere) har man altså fx ingen ledsageordning - og så har kommunen heller ingen udgift til det.

Det er en problematik, som LEV har forsøgt at rejse over for minstre og Folketing gentagne gange. LEV mener det er dybt problematisk hvis dårlig sagsbehandling og rettighedskrænkelser skal være kommunernes måde at spare penge på.

Socialminister Annette Vilhelmsen har tidligere udtalt, at hun ikke synes "det giver mening at tale om at straffe kommunerne, hvis en kommunes afgørelse ændres i klagesystemet".

I Ekstra Bladet i fredags kritiserer partier fra begge fløje ministerens udtalelser. Eyvind Vesselbo, socialordfører for Venstre, siger: "Ministeren virker fuldstændigt uinteresseret i at gå ind i sagen... Man kan ikke lukke øjnenene for, at der her er en mulighed for, at de mest udsatte i det danske samfund bliver tabere."

Frank Aaen fra Enhedslisten siger: "Hvis en kommune har begået en fejl, og borgeren har vundet en klagesag, skal kommunen selvfølgelig rette fejlen og betale de penge, de måtte skylde borgeren."

Og Karina Adsbøl, handicapordfører for Dansk Folkeparti, udtaler: "Jeg synes, det er dybt problematisk, at ministeren ikke vil forholde sig til problemstillingen."

LEVs landsformand, Sytter Kristensen, er tilfreds med at der nu er fokus på en meget vigtig problemstilling:

- For mig handler det faktisk heller ikke om at straffe kommunerne. Jeg vil bare gerne sikre mig, at kommunerne ikke ligefrem opfordres til dårlig sagsbehandling og rettighedskrænkelser. Man skal ikke kunne spare blot ved, at en sag ligger på køl i ankesystemet.

- Det glæder mig, at både Venstre, Dansk Folkeparti og Enhedslisten vil se nærmere på en løsning. Det kan måske også få socialministeren til at melde mere konstruktivt ud, siger Sytter Kristensen.

Inklusion i virkeligheden

Inklusion i virkeligheden