tv2eastgittelarsen.jpg Fra tv2east.dk 27.06.2014

Holbæk Kommune politianmelder tidligere medarbejder

Hvad er Holbæk Kommune mest optaget af? At undersøge om kritikken er berettiget, og om der er behov for at rette op? Eller hvordan man kan lukke munden på samvittighedsfulde medarbejdere? Det spørgsmål melder sig oven på kommunens pressehåndtering af sagen om omsorgssvigt af beboere i bostedet Tornhøj ved Holbæk.

Holbæk Kommune har politianmeldt en tidligere ansat på bostedet Tornhøj i Jyderup for brud på tavshedspligten. Det er tilsyneladende kommunens første - og hidtil eneste - aktive handling i forlængelse af TV2 ØSTs indslag om omsorgssvigt af en beboer i bostedet.

Tirsdag stod den tidligere medarbejder frem på TV2 ØST, der fik lov til at offentliggøre en video af en beboer, hun har ydet støtte til på bostedet. Hun havde filmet, at hun en morgen kom ind til ham og fandt ham i sengen våd af sin egen urin, som han havde ligget i i flere timer. Ifølge den tidligere medarbejder forsøgte hun at gøre ledelsen på Tornhøj opmærksom på de kritisable forhold uden at blive hørt. Hendes kritik endte tværtimod med en afskedigelse.

LEVs landsformand, Sytter Kristensen, synes det er mærkeligt, at kommunen slet ikke forklarer offentligheden, hvad man vil gøre for at sikre forholdene for beboerne i Tornhøj. Til TV2 ØST siger hun blandt andet:

- Jeg synes, det er trist, at man ikke i stedet for koncentrerer sig om det, der er det vigtige, nemlig at de her beboere får nogle ordentlige forhold. I stedet vælger man at tage initiativ til en politianmeldelse.

Niecen til og værge for den beboer, som indgik i indslaget, siger til TV2 Øst at hun er glad for, at den tidligere medarbejder optog hendes morbror. Hun har givet sit samtykke til, at tv-stationen kunne offentliggøre det.

Holbæk Kommunes socialchef mener dog, at det er korrekt at politianmelde den tidligere medarbejder. Hun burde have vidst, at videooptagelser til medierne ikke var vejen at gå, siger han til TV2 ØST.

LEVs landsformand synes, at politianmeldelsen sender et problematisk signal fra kommunen. Især fordi dette skridt tilsyneladende står helt alene:

- Kommunen udviser ikke skyggen af ydmyghed over for de alvorlige og bekymrende anklager, som er rejst i udsendelsen. Tværtimod. Alt afvises med en forbløffende skråsikkerhed.

- Politianmeldelsen står som kommunens eneste reaktion - og det kan meget let blive opfattet som en trussel til alle medarbejdere på området: "Hold mund, uanset hvad I oplever".

Temadag - Seksualitet og handicap

Temadag - Seksualitet og handicap