sytter_lille.bmp 03.03.2014

Menneskesyn og brugerbetaling

Mindst halvdelen af landets kommuner har i årevis opkrævet ulovlig brugerbetaling på den nødvendige pædagogiske ledsagelse og støtte til udviklingshæmmede. Det viser en rundspørge, som vi har gennemført i LEV - interesseorganisation for mennesker med udviklingshæmning og deres pårørende - blandt vores lokalforeninger i hele landet.

Af Sytter Kristensen. Læserbrev bragt i Jyllands-Posten i dag.

Der har især været tale om betaling af personalets løn og rejse-/opholdsudgifter i forbindelse med støtte på den årlige sommerhusferie i Danmark, udflugten til Sølundfestivalen mv.

Samlet set er det blevet til mindst et par hundrede millioner kroner siden kommunalreformen i 2007 - og for den enkelte borger kunne regningen for fem dage i sommerhus på Lolland nemt løbe op i 20.000 kr. Jo større handicap, jo større hjælpebehov og jo højere regning for den enkelte.

Slut med nødvendig støtte
Som JP kunne fortælle 25/2, har kommunerne nu indset, at den slags brugerbetaling er ulovlig. KL har over for kommunerne slået fast, at i Danmark må man selvfølgelig ikke kræve, at en borger, som er ude af stand til at klare sig selv, skal betale for den nødvendige ledsagelse og hjælp, men her bliver det for alvor besynderligt.

I flere kommuner er svaret til de borgere, man har haft snablen nede i lommerne på: Nu er det slut med den nødvendige støtte og ledsagelse i forbindelse med ferie og udflugter mv. Konsekvensen er markant forringet livskvalitet, isolation og passivitet for nogle af vores samfunds mest sårbare medborgere.

I titusindvis af udviklingshæmmede er i årevis blevet flået uretmæssigt af offentlige myndigheder. Nu snydes de så endnu en gang af de samme myndigheder. Det sker med en ny ulovlighed, hvor de nægtes den pædagogiske hjælp og ledsagelse, som de uden for enhver tvivl har krav på.

Ærligt talt. Er det ikke en ret mærkelig måde at sige undskyld for årelangt lovbrud og snyd på? Burde politikerne i de kommuner, jeg her taler om, ikke se sig en ekstra gang i spejlet og spørge: Kan vi virkelig være bekendt at fortsætte bedraget af borgere, som har vanskeligt ved at forsvare sig og tale deres egen sag? Og til politikerne på Christiansborg: Burde I ikke straks sørge for, at også de mest sårbare mennesker med handicap fik en klar ret til ledsagelse - og en effektiv beskyttelse mod kommunale svindelnumre af denne her art?

Inklusion i virkeligheden

Inklusion i virkeligheden