19.09.2014

Socialtilsyn vil rydde op i juridisk boligkaos

LEV har bedt de fem nye socialtilsyn være ekstra opmærksomme på, hvordan kommunerne forvalter det juridiske grundlag for boliger til blandt andre udviklingshæmmede. Socialtilsynene svarer, at det i høj grad er en problemstilling, der har opmærksomhed i deres arbejde.

Tirsdag skrev LEVs landsformand, Sytter Kristensen, til de fem nye socialtilsyn. Den helt aktuelle baggrund for brevet var sagen hvor Jammerbugt Kommune - helt i strid med reglerne - tvang beboerne, i et bofællesskab opført som alment byggeri, til at flytte.

I brevet beskrev landsformanden, hvordan det er et udbredt og landsdækkende problem, at kommunerne betegner almene ældrehandicapboliger som boliger efter Servicelovens § 107 eller 108. En praksis som indebærer alvorlige trusler mod beboernes rettigheder.

Nu har flere af de fem socialtilsyn svaret på brevet, og de bekræfter alle, at kontrol af botilbuddenes juridiske status er et område som de har fokus på i den igangværende godkendelsesproces. Den hurtige og klare tilbagemelding fra socialtilsynene er et godt tegn, mener Sytter Kristensen:

- Det er nogle meget klare svar jeg har fået, og det giver grundlag for optimisme på lidt længere sigt. Jeg synes, at der er håb om, at socialtilsynene skubber på for en oprydning - og det er der i den grad brug for.

- I LEV vil vi nøje følge udviklingen. For det er helt fundamentalt, at kommunerne respekterer mennesker med udviklingshæmnings ret til deres bolig, siger Sytter Kristensen.

Inklusion i virkeligheden

Inklusion i virkeligheden