PRIK SL 20 16.JPG 21.12.2016

Klumme om brugerbetalt ledsagelse

LEVs landsformand, Anni Sørensen, har en klumme på bagsiden af det seneste nummer af SL’s fagblad Socialpædagogen. I klummen undrer hun sig over, hvorfor nogle socialpædagoger tilsyneladende er decideret begejstrede for den brugerbetaling på socialpædagogisk ledsagelse, som regeringen vil indføre. ”Hvis man tror, at der på blot lidt længere sigt er socialpædagogiske arbejdspladser i at åbne for tilkøb af ledsagelse, tager man fejl”, konstaterer landsformanden.

Anni Sørensen indleder klummen med en undren over, at der blandt nogle socialpædagoger er stor begejstring for brugerbetaling på det specialiserede socialområde. ”Måske overraskende for nogle, men den er god nok. Jeg deltog som gæst på socialpædagogernes kongres. Her oplevede jeg de klapsalver, nu forhenværende socialminister Karen Ellemann modtog, da hun beskrev regeringens ambition om at tillade tilkøb af socialpædagogisk bistand og ledsagelse i forbindelse med ferie og lignende.”

Med det afsæt forklarer landsformanden, hvorfor LEV har udtrykt stor skepsis over, at der nu åbnes for, at bosteder og lignende kan sælge socialpædagogisk bistand til mennesker med udviklingshæmning. Det sker nemlig i en situation, hvor regeringen samtidigt nægter, at give de nødvendige garantier for et rimeligt basisniveau af socialpædagogisk ledsagelse for alle med et behov – uanset pengepungens størrelse og omfanget af hjælpebehov. Selvom regeringen og andre forsikrer, at tilkøbet ikke må gå ud over den såkaldte ’kerneydelse’, så er der reelt intet, som vil sikre det. Derfor risikerer tilkøb at føre til udhuling af rettigheder, skriver Anni Sørensen:

”Det er lige præcis derfor, vi i LEV er stærkt bekymrede for, at muligheden for tilkøb af socialpædagogisk ledsagelse ikke bliver en gave til mennesker med udviklingshæmning, men derimod et angreb på de rettigheder, som eksisterer i dag. Et angreb på det kompensationsprincip, vi ved fælles hjælp skal forsvare og kæmpe for.”

Anni Sørensen afrunder indlægget med en række spørgsmål til de socialpædagoger, som bakker op om regeringens forslag om at åbne for tilkøb af socialpædagogisk ledsagelse. Er socialpædagogerne slet ikke bekymrede for effekterne på lidt længere sigt, eksempelvis når det gælder den fremtidige skæbne for de serviceniveauer om socialpædagogisk ledsagelse, som en del kommuner har vedtaget de senere år: ” Fjernes de igen, eller reduceres de fra det i forvejen meget lave niveau næste gang, der skal findes penge i det kommunale budget?”, spørger landsformanden blandt andet.

Temadag - Seksualitet og handicap

Temadag - Seksualitet og handicap