Regeringsgrundlag2016.jpg 27.11.2016

Ny regering og dem som ikke kan arbejde

Lars Løkke Rasmussens tredje regering har præsenteret sit regeringsgrundlag. Nogle af de få bemærkninger, der er om mennesker med handicap, peger i positiv retning – andre giver grund til at være på vagt. Men det er den konkrete omsætning af de pæne ord, der tæller, mener LEVs landsformand.

Søndag eftermiddag præsenterede formændene for Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti grundlaget for en ny regering. Henover mere end 80 sider beskriver den nye V-LA-K regering sine politiske ambitioner for alt fra Folkekirken, mediepolitik, miljø og forsvar til uddannelse og socialpolitik. Og meget andet naturligvis.

Uvant fokus på dem, som ikke kan forsørge sig selv
Der er også blevet plads til et afsnit om socialt udsatte og mennesker med handicap. Her fokuseres på, at flere skal have en mulighed på arbejdsmarkedet, men det sker uden, at mennesker, som ikke kan arbejde og forsørge sig selv, overses. Regeringen skriver således blandt andet: ”Flere mennesker med handicap skal i uddannelse eller beskæftigelse, og samtidig skal der være gode rammer for de borgere, som ikke kan arbejde.”

Det glæder LEVs landsformand, Anni Sørensen, at den nye regering har valgt også at omtale vilkårene for den gruppe mennesker, som ikke har muligheder på det almindelige arbejdsmarked:

- Det er positivt, og faktisk også uvant, at regeringsgrundlaget anerkender, at der findes en gruppe mennesker, hvor det ikke handler om arbejdsmarkedstilknytning og selvforsørgelse. Det gælder blandt andre mange mennesker med udviklingshæmning. Det klæder regeringsgrundlaget, at det slås fast, at denne gruppe borgere også skal have ’gode rammer.’

- Vi må kunne forvente, at ’gode rammer’ er bedre rammer end i dag. Dermed håber jeg, at den nye regering lægger op til et opgør med de konstante nedskæringer på hjælpen til mennesker med udviklingshæmning, som vi har været vidne til de senere år. En justering af den problematiske førtidspensionsreform må også være på tegnebordet. Ellers er det jo bare tom snak – og det vil jeg da ikke anklage en ny regering for, siger Anni Sørensen.

Endnu mere økonomistyring?
Regeringsgrundlaget indeholder desuden et ønske om at skabe større gennemsigtighed på det specialiserede socialområde, som hjælpen til mennesker med udviklingshæmning også er en del af. Regeringen skriver blandt andet, at der ”… skal være større gennemsigtighed og bedre sammenhæng mellem ydelse, pris og kvalitet på det specialiserede socialområde”.

Det er uklart, hvad der konkret ligger i ønsket om at skabe større gennemsigtighed og sammenhæng. Men det lyder som nye økonomistyringsinitiativer på blandt andet handicapområdet, og her synes LEVs landsformand, at sporene skræmmer.

- Alt for meget har handlet om kommunernes økonomistyring de senere år. Det har måske sløret, hvad indsatsen i forhold til blandt andre mennesker med udviklingshæmning i virkeligheden burde handler om, nemlig at skabe gode muligheder livskvalitet for sårbare mennesker.

- Realiteterne er, at de senere års styringsfokus med benchmarking, serviceniveauer osv., har været et uendeligt ræs mod bunden. Jeg håber ikke, at det er den udvikling, som den nye regering har planer om at sætte yderligere turbo på, siger LEVs landsformand, Anni Sørensen.

Regeringsgrundlaget lægger nemlig også op til en svækkelse af væksten i det offentlige forbrug til 0,3 procent årligt, mod de nuværende 0,5 procent.

Temadag - Seksualitet og handicap

Temadag - Seksualitet og handicap