Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Han blev psykiatriens Robin Hood efter 26 år under åndssvageforsorgen

Der er udkommet en vigtig og spændende bog med titlen ’Bonde – gal mand på rette vej’. Fra Christian Bonde var seks år og de næste 26, var han anbragt under åndssvageforsorgen. Indtil underet skete. På et almindeligt hospital blev det under en flugt fra anstalten opdaget, at patienten på ingen måde var ’åndssvag’.

NYHED

Igennem årene havde han været anbragt på de fleste af forsorgens store anstalter – og stukket af fra dem alle. Nu er han fri - og bruger resten af sit liv på at kæmpe for en human behandling af psykiatriske patienter.

Historien fortælles af handicapforsker og historiker Birgit Kirkebæk, der har haft adgang til Christian Bondes journaler. Samt af psykologen Benny Lihme, der er redaktør for tidsskriftet ’Social Kritik’, og som blev ven og aktivist sammen med Christian.

Christian bliver nemlig aktivist og kæmper for de sindslidendes ret til en ordentlig behandling. I 1979 er han medstifter af Galebevægelsen og bliver kendt som psykiatriens Robin Hood. Han er en, som blandt andre folketingsmedlemmerne Peter Duetoft og Tove Fergo og socialpædagogernes fagforening lytter til. Ved sin død som 63-årig i 2001 er han på toppen som whistleblower.

Erstatning for de stjålne år kom aldrig på tale. Som han selv sagde, skulle andre anbragte på anstalterne også have erstatning: ”Vi var jo alle fejlanbragte!”.

Bogen, der er udgivet med støtte fra Landsforeningen LEV, blev præsenteret den 25. september ved et arrangement på Sct. Hans Hospitals Museums.

 

’Bonde – gal mand på rette vej’
Af Birgit Kirkebæk og Benny Lihme; 183 sider, illustreret.
Pris kr. 200,- inklusiv moms
Forlaget Social Kritik, Nansensgade 68, kld., 1366 København K.
Bogen bestilles på:  ben@socialkritik.dk , eller på tlf. 20 63 99 63

Følg Lev på Facebook

Besøg allerede i dag Levs side på facebook. Klik på "Synes godt om", så er du med og kan følge udviklingen på siden.