mai-mercado-fotograf-flemming-leitorp_web.jpg Foto: Flemming Leitorp 02.11.2018

Sammenbrud i forhandlingerne om et styrket socialtilsyn

Socialminister Mai Mercado opgiver efter knap en måneds forhandlinger at få en aftale på plads om en styrkelse af socialtilsynet.

I efteråret lovede socialminister, Mai Mercado, en styrkelse af socialtilsynet - både kompetencemæssigt og finansielt. Løftet fra socialministeren, kom på baggrund af blandt andet en lang række af sager om alvorlige svigt og rod i økonomien i flere sociale tilbud. Tanken var, at tilsynene skulle have flere ’muskler’, i form af forskellige sanktionsmuligheder over for bostederne, hvis de ikke retter ind efter tilsynets påtaler.

Men denne styrkelse bliver altså ikke til noget nu. Socialdemokratiets forhandlere mener ikke, at ministerens forhandlingsudspil tog fat om de grundlæggende problemer. Partiets socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, siger blandt andet til DR.dk:

”Vi kunne ikke få overbevist ministeren om, at det ikke kun er selve Socialtilsynet, man skal kigge på, når det gælder anbringelsesområdet. Området sejler så meget, at der er behov for at kigge på selve det lovgrundlag, som anbringelsesområdet står på. Ellers hælder vi bare penge ud af vinduet.”

Ærgrelse i LEV
LEVs landsformand, Anni Sørensen, er ærgerlig over, at det ikke bliver til noget med styrkelse af socialtilsynet i denne omgang.

- Det er meget ærgerligt. I LEV var vi fulde af positive forventninger, da loven om socialtilsyn trådte i kraft i 2014, men selvfølgelig har det vist sig, at den ikke var perfekt - der er ting, der kan gøres bedre. Og derfor havde vi gerne set, at man havde kigget på tilsynet mere generelt, ikke mindst det personrettede tilsyn.

- Sådan gik jo desværre ikke, men vi håber da, at man efter et Folketingsvalg tager det op til fornyet overvejelse.

Inklusion i virkeligheden

Inklusion i virkeligheden