Tina Madsen - min hobby.jpg Foto: Claus Frederiksen 01.03.2019

Jeg elsker at lave mad

Når vi taler om ”mennesker med udviklingshæmning” bliver det ofte en massebetegnelse, som på ingen måde tager højde for, at mennesker med udviklingshæmning er mindst lige så forskellige som alle andre. I denne nye serie i LEV Bladet vil vi prøve at se lidt bag om stereotyperne ved at fortælle om, hvad en række mænd og kvinder med udviklingshæmning brænder for at bruge en stor del af deres liv på.

Af Claus Frederiksen, ULF Medie

Tina Madsen elsker mad – både at spise den, men ikke mindst at lave den. Det er faktisk hendes største interesse. Her fortæller hun lidt om sin fascination af mad.

Hvad er din store interesse:

- Jeg elsker at lave mad!

Hvad er det, der er så interessant ved at lave mad?

- Jeg synes, det er interessant at lave mad til andre mennesker. Hvis jeg skal lave det alene, kan jeg godt, men er ikke så begejstret.

Hvordan startede din mad-interesse?

- Det var at lave mad med min mormor. Da jeg var lidt ældre, meldte jeg mig til et madlavningskursus, som jeg gik til en gang om ugen. På sådan et kursus vælger man, hvad man gerne vil lave, og så går det efter tur.

Hvordan dyrker du din mad-interesse?

- Jeg har for eksempel deltaget i et madlavningskursus og skal tilmelde mig igen her i januar, hvor der er madlavning ti gange. Og så er der nogle aftenskolehold i weekenden, jeg også skal tilmelde mig. Præcist hvad jeg skal tilmelde mig, ved jeg ikke endnu, da kataloget lige er kommet ud.

- Jeg har lige holdt en lille pause i et halvt år, fordi jeg ikke har haft det så godt. Så jeg har ikke været tilmeldt. Men nu mener jeg, at det skal være, og jeg er på toppen! Så jeg starter på en frisk, og der er lidt mere, jeg kan klare.

- Jeg har også været på nogle natur- ture, hvor man melder sig til en tur for eksempel i en skov og går derude. Laver mad over bål.

- Jeg har også været på bagekursus og juleknaskursus.

Er der noget, du er særlig god til at lave?

- Ja, jeg er faktisk rigtig god til at lave flæskesteg. Og med sprøde svær selvfølgelig!

Hvordan er det lige med dig og sund kost?

- Jo, for cirka et halvt års tid siden, fik jeg at vide, at jeg var i risikozonen for at få sukkersyge. Da jeg fik det at vide, lavede jeg med det samme en livsstilændring, hvor jeg blandt andet spiser salat hver dag. Jeg tager nu altid salat og nogle gange pasta, flute, kyllingestykker eller fiskefrikadeller med på arbejde til min frokost. Og faktisk havde jeg sidst, jeg var til kontrol, tabt mig fem kilo. Så jeg prøver på ikke at drikke så meget sodavand og huske at drikke vand og spise sundt og magert. At undgå alt det usunde.

Har du køkkenet fyldt af alle mulige køkkenmaskiner? Og kogebøger?

- Ja, jeg har mikroovn, røremaskine, håndmikser, minihakker, æggekoger. Kogebøger har jeg også. Eksempelvis hele serien fra Karolines Køkken og ellers mange andre opskrifter.

Inviterer du tit gæster bare for at få lov til at servere mad for dem?

- Det er min plan at gøre dette i fremtiden.

Hvad er din yndlingsret?

- Det er at spise stegt flæsk med persillesovs og nye kartofler. Det er mums!

 

OM TINA MADSEN
Tina Madsen er piccoline og sekretær i Udviklingshæmmedes Landsforbund, (ULF). Hun bor selv i Horsens, hvor hun også er formand for ULF Horsens kreds. Hun sidder desuden i ”Din Fritidsundervisnings” bestyrelse. Der er hun til møde en til to gange om året. Der sidder to elever med. ”Og så kan vi selv være med og sige vores mening, hvis der er noget vi er utilfredse med, eller hvis vi har nogen forslag,” siger Tina Madsen og fortsætter:

”Jeg synes, jeg laver mange forskellige ting, men jeg prøver også på at slappe af og bruge tid sammen med vennerne og veninderne. Og hygger mig.”

 

VIL DU FORTÆLLE OM DIN HOBBY?
Har du lyst til at være med i denne serie og for tælle om din hobby så kontakt LEV Bladets redaktion på redaktion@lev.dk.

Artiklen blev bragt i LEV Bladet nr. 1 2019