Jakob Haun fra Rosenvængets Skole.jpg Foto: Anita Graversen 19.11.2019

De digitale hjælpemidler er fremtiden for Jakob

Jakob Haun har CP – Cerebral Parese – i svær grad. Han kan ikke kontrollere sin krop, så han sidder i kørestol, og han har ikke noget verbalt sprog. Jakob er imidlertid meget kvik – og er blandt andet ved at lære at læse.

Hans forældres største ønske er, at Jakob bliver så livsduelig og selvkørende som muligt. De har derfor – i samarbejde med lærerne på Rosenvænget Skole, hvor Jakob går – konstant fokus på, at Jakobs kommunikation udvikles.

- Vi har altid tænkt, at kommunikation er vigtig. Det er bare svært for ham, fordi han er så begrænset i sin krop, fortæller Jakobs mor, Helle Haun.

11-årige Jakob har blandt andet brugt PODD-bøger, men der er han afhængig af hjælp til at bladre i en bog. Det har derfor været et stort ønske fra forældrene, at Jakob begyndte at bruge computer.

- Det kan gøre ham uafhængig rent kommunikationsmæssigt. Og vi er i proces med det, siger Helle Haun.

Det hele styres fra kørestolen
Jakobs kørestol er så smart indrettet, at både telefon og computer kan kobles på stolen. Det betyder, at han kan styre ikke bare stolen, men også de forskellige devices med stolens joystick.

- Vi arbejder på, at han kan facetime. Det bruger vi meget, så det er han ved at lære. Jakob har også fået en computer.

- Computeren giver ham muligheder for kommunikation mere ud i verden, både med telefon, YouTube, FaceTime, og de medier, som andre unge bruger. Computeren kan læse højt for ham og det gør ham mere uafhængig, forklarer Helle Haun.

Hun undrer sig dog over, at det ikke kunne blive som et personligt hjælpemiddel.

- Vi har fået den via skolen, men vi burde have fået den som personligt hjælpemiddel. Vi har fået alle mulige kørestole og andre dyre hjælpemidler. Men en computer kunne vi ikke få. Den er ellers af enorm betydning for, at Jakob kan udvikle sig rent kommunikationsmæssigt. Det, synes jeg, siger noget om, hvordan dette område prioriteres i forhold til andre fysiske behov, siger Helle Haun.

Hun er ikke i tvivl om, at digitale hjælpemidler er fremtiden for Jakob:

- Tidligere blev han meget frustreret, når han ikke kunne fortælle det, han ville. Men teknologien er den vej, han kan gå. Det er afgørende for hans selvstændiggørelse og kommunikation med omverdenen.

Artiklen blev bragt i LEV Bladet nr. 7 2019

Familiekursus for børn med handicap i alderen 3-5 år

Familiekursus for børn med handicap i alderen 3-5 år