Kenneth Rasmussen.JPG Strik kan også være en kunstnerisk udtryksform. Her en stor installation af Kenneth Rasmussen. 09.09.2020

Fantastiske kunstværker i 25 år

Kunstskolen Bifrost har jubilæum

Af Arne Ditlevsen

I nordisk mytologi er Bifrost regnbuen, der forbinder gudernes verden med men­neskenes. Men det er også navnet på en kunstskole i Randers for mennesker med udviklingshandicap. I september kan skolen fejre 25 års jubilæum. Og samtidig hermed udkommer bogen BIFROST – En kunstskole for mennesker med særlige behov, der er skrevet af Per Kjærsgaard Jensen. Han er lærer på skolen og var selv med til at stifte den i 1995. Bogen er opbygget af små historier, som samlet giver et indtryk af, hvad Bifrost er.

Eleverne arbejder med mange forskellige virkemidler – lige fra tegneserie, til strik til akrylmaling. Mange af eleverne har udstillet både herhjemme og i udlandet. Og elevernes værker pryder blandt andet en multihal i en skole i Middelfart, Vejle Sygehus og andre offentlige bygninger rundt om i landet.

Om skolens tilgang til eleverne skriver Per Kjærsgaard Jensen blandt andet:

Lærerrollen
Når eleverne arbejder, er det nogle gange svært ikke at komme med gode råd, men vi har opdaget, at når vi ikke blander os, ender værkerne altid at blive bedst.

Et åbent møde
Vi har valgt at få så lidt som muligt at vide om vores kommende elever for ikke at være forudindtaget overfor, hvad de kan og ikke kan, når vi første gang møder dem.

Evaluering
Indimellem holder vi en fælles billedgen­nemgang, hvor eleverne hver især kan få lejlighed til at fortælle om egne værker og modtage kritik både fra lærerne og de an­dre elever. Ellers foregår evalueringen for det meste individuelt. Målet med evaluerin­gen er at vise, hvilke udviklingsmuligheder der er til stede. Desuden er den med til at øge respekten og alvoren i forbindelse med hele den kunstneriske proces.

Arbejdsmetoder
Nogen arbejder hurtigt og ekspressivt, andre mere konstant eller gennemar­bejdet. Andre igen har perioder, hvor de samler inspiration og opbygger energi, og perioder, hvor de arbejder. Det er vigtigt at respektere disse forskellige måder at arbejde på.

 

Om Bifrost
Bifrost er en kunstskole under Folkeligt Oplysnings Forbund for voksne med udviklingshandicap. Den startede i Randers i 1995. På skolen er der 21 elever og, der er seks lærere tilknyttet.

Den, der ønsker at blive elev på Bifrost, kommer først på et besøg for at danne sig et indtryk af skolen. Derefter aftales en praktikperiode på to-tre måneder, hvor personen oplever, hvordan det er at være elev på kunst­skolen Bifrost. Hvis interessen stadig er til stede, er der mulighed for at starte på skolen umiddelbart efter praktikperioden.
Kilde: BIFROST – en kunstskole for mennesker med særlige behov, af Per Kjærsgaard Jensen, Forlaget ’94 Bogen kan bestilles på www.forlaget94.dk

 

Artiklen blev bragt i Lev Bladet nr. 5 2020