Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Jeg er ved at være træt af, at KL alene gør det her til et spørgsmål om ferier eller ej

Sådan siger socialminister Manu Sareen til Avisen.dk efter, at KL har afvist, at det skulle være et problem, at 12 kommuner afsætter nul dage om året til at ledsage handicappede til ferier og fritidsaktiviteter.

NYHED

Socialministeren sendte i sidste uge et brev til samtlige 98 kommuner, hvor han udtrykte bekymring for de kommuner, som tilsyneladende ikke yder ledsagelse i forbindelse med ferier, udflugter eller lignende. Brevet blev udsendt med baggrund i en undersøgelse som KL selv har udarbejdet. I undersøgelsen kan man blandt andet læse, at hele 12 kommuner både har et serviceniveau på nul dage årligt i forhold til ferieledsagelse og i forhold til ledsagelse til fritidsaktiviteter.

Siden har KL afvist, at det skulle være et problem.
- Jeg vil gerne understrege, at det er op til den enkelte kommunalbestyrelse at vurdere, hvor meget socialpædagogisk bistand den enkelte borger har brug for.

- Støtten er bl.a. hjælp til udvikling af færdigheder og omsorg. Heri kan ligge, at personalet ledsager borgeren under ferier og på udflugter. Serviceloven giver imidlertid ikke borgerne ret til at blive ledsaget under ferier og udflugter, siger Anne Møllegaard Mortensen (DF), næstformand i KL's Social- og Sundhedsudvalg, i en skriftlig kommentar til Avisen.dk.

Men dette svar fra KL er Socialministeren altså ikke tilfreds med.
- Jeg er ved at være træt af, at KL alene gør det her til et spørgsmål om ferier eller ej. Det her stikker meget dybere end det. Det er et spørgsmål om, hvorvidt nogle af de mest sårbare borgere er sikret et selvstændigt liv med aktiviteter og samvær, siger Manu Sareen til Avisen.dk.

- Jeg er nødsaget til at reagere, når KL's undersøgelse indikerer, at der er kommuner med et serviceniveau, som kan betyde, at nogle af de svageste borgere i vores samfund ender i en situation, hvor de nærmest ikke kan komme ud.

- Det er da min klare forventning, at kommunerne forholder sig aktivt til mit orienteringsbrev. Det er jo ikke for sjov, at jeg sender sådan et brev.

Grund til anerkendelse
Landsforeningen LEVs formand, Sytter Kristensen, er glad for, at Socialministeren holder fast.
- Det er rart at høre, at Socialministeren mener det alvorligt og at han holder fast i, at der er et problem som kommunerne må handle i forhold til. Der er brug for, at kommunerne og KL indser, at det handler om mere end blot muligheden for at komme på ferie. Det handler om kommunernes ansvarlighed over for nogle af de mest sårbare borgere, som ministeren siger.

Læs mere
Socialminister til kommunerne: Meget bekymrende hvis der ikke ydes ledsagelse
Læs hele artiklen "Manu Sareen: Jeg er ved at være træt af KL" på Avisen.dk

Følg Lev på Facebook

Besøg allerede i dag Levs side på facebook. Klik på "Synes godt om", så er du med og kan følge udviklingen på siden.