Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Sådan får du stemmeret

Læs her hvordan du kan stemmeret, hvis du har et såkaldt § 6 værgemål

NYHED

2.000 danskere har ikke stemmeret
Omkring 2.000 mennesker har ikke stemmeret til Folketinget. Det er fordi de har en særlig form for værgemål - et § 6 værgemål. Her har en dommer bestemt, at man ikke har ret til at bestemme over sin egen økonomi – det kaldes at man har fået fradømt hele den retlige handleevne, eller at man er umyndiggjort.

Sådan et værgemål får man, så man ikke kan komme til at bruge for mange penge eller komme til at låne for mange penge.

Men når man får sådan et værgemål, så mister man også sin stemmeret.  Den danske grundlov bestemmer blandt andet, hvem der har lov til at stemme ved folketingsvalg og det har umyndiggjorte ikke. Derfor har de omkring 2.000 mennesker, som på grund af et værgemål er umyndiggjorte, ikke haft lov til at stemme indtil nu.

Ny lov kan give dig stemmeret
Men nu har Folketinget vedtaget en ny lov, som gør, at du har mulighed for at få stemmeret, selvom du har sådan et værgemål. Den nye lov betyder, at du kan bede om at få ændret dit værgemål, så du får lov til at stemme ved folketingsvalg.

Kort fortalt, så skal du bede om et værgemål, hvor du beholder en del af den retlige handleevne. Så vil der være ting som du må bruge penge på, uden at du skal spørge din værge først. Det betyder også, at du så ikke er umyndiggjort – og dermed har stemmeret ligesom alle andre.

Men du skal selv gøre noget. Hvis du har et § 6 værgemål og gerne vil have lov til at stemme, så er der nogle ting du skal gøre.
Her kan du læse om hvad du skal gøre.

Hvordan kan du ændre dit værgemål?
1. Find ud af om du har et § 6 værgemål, som betyder, at du ikke har stemmeret?

  • Hvis du ikke er helt sikker kan du spørge din værge om hvilken slags værgemål du har.
  • Har du brug for hjælp til at spørge værgen, så tal med nogle i din familie eller med for eksempel din hjemmevejleder, personalet i dit botilbud, støttecenter eller på værkstedet. De kan hjælpe dig med at komme i kontakt med din værge.

2. Du skal tale med din værge, hvis du gerne vil kunne stemme, fordi så skal du have ændret dit værgemål. Din værge kan være en fra din familie eller måske en advokat.

  • Har du brug for hjælp til at spørge din værge, så tal med en i din familie eller med din hjemmevejleder, personalet i dit botilbud, støttecenter eller på værkstedet.
  • Fortæl din værge, at du gerne vil have lavet om på dit værgemål, så du kan få lov til at stemme til Folketinget.
  • Fortæl, at der er kommet nye regler som Folketinget har vedtaget.

3. Det er Familieretshuset, som skal tage stilling til ændringen af dit værgemål. Men først skal du søge om det. Det skal gøres på et bestemt skema. Det kan du enten gøre selv eller du kan bede din værge eller måske en fra din familie om hjælp. Skemaet ligger på Familieretshusets hjemmeside. Brug dette link, som viser direkte til siden https://familieretshuset.dk/media/1247/vaergemaal_ans.pdf

I skemaet skal du skrive nogle oplysninger om dig selv, din værge, din læge og nogle andre ting. Men det vigtigste er, at du og din værge beskriver, hvordan værgemålet skal ændres. Hvad mener du fremover skal være omfattet af værgemålet?

  • Hvad du har brug for beskyttelse mod og hvad du ikke har brug for beskyttelse i mod?
  • Kan du for eksempel nøjes med at værgen skal hjælpe dig, hvis du skal købe ting, der koster mere end 2.000 kroner eller hvis du skal have et lån.

4. Når skemaet er udfyldt skal det sendes til Familieretshuset. Når Familieretshuset har kigget på skemaet, så sender de et brev til dig og din værge, hvor de forklarer om de er enige jer.

5. Hvis Familieretshuset ændrer dit værgemål til kun at være en delvis fratagelse af den retlige handleevne, vil du få stemmeret til Folketinget.

  • Som alle andre danske statsborgere over 18 år vil du nu få tilsendt et valgkort, når der bliver udskrevet Folketingsvalg.

Læs mere
Hent vejledningen som PDF
Hent Familieretshusets ansøgningsskema til ændring af værgemål

Følg Lev på Facebook

Besøg allerede i dag Levs side på facebook. Klik på "Synes godt om", så er du med og kan følge udviklingen på siden.