Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Jørgens tillid blev misbrugt af to ”venner” – han fik stjålet sin identitet

To ’flinke’ mænd snød sig til adgang til Jørgens NemID-kort og tvang koden ud af ham. De har indtil nu svindlet for et beløb omkring de 120.000 kroner ved hjælp af Jørgens ID-oplysninger. Jørgen blev så bange for at få skældud for det, at han først fortalte det over en måned efter, at det var sket.

NYHED

Af Arne Ditlevsen

Jørgen Førsterling er en utrolig flink fyr. Han vil gerne snakke, og bryder sig ikke om at afvise og sige nej til andre. I foråret 2018 mødte han et par unge mænd på gågaden i Ballerup. De faldt i snak, og Jørgen har på et tidspunkt fortalt, hvor han boede.

Et par uger efter tropper de op i hans lejlighed i Værløse. Jørgens kæreste Marianne er ikke hjemme. ”De var flinke nok,” husker Jørgen. På et tidspunkt spørger en af mændene, om Jørgen kan låne ham nogle penge. ”Der sagde jeg ”nej”. Jeg vidste godt, at jeg ikke fik dem tilbage,” fortæller Jørgen.

De to mænd fra Ballerup har imidlertid fået kig på Jørgen, så de kommer tilbage. Og tredje gang har de held med sig.

- Jeg så det ikke, jeg var ude på badeværelset, men jeg hørte, at de var ude på altanen. Jeg havde en fornemmelse af, at de tog billeder.

Og det er lige, hvad de gør. De to mænd tager billeder af Jørgens NemID-kort og hans hævekort, som de har fundet i et ringbind. Inden de forlader lejligheden, presser de Jørgen til at fortælle hans NemID-kode.

- De blev ved med at kræve koden. Jeg tænkte allerede dengang: Nu kan de hæve mine penge.

En måned senere…
Vi sidder i Jørgen og hans kæreste Mariannes lille hyggelige lejlighed midt i Værløse. Jørgens bostøtte Bo er der for at hjælpe med at fortælle Jørgens historie. Jørgen er 66 år og lod sig pensionere sidste år fra et beskyttet værksted i Slangerup. Her havde han i mange år arbejdet med træ og blandt andet lavet skuffer – og dermed også tjent lidt hver måned til supplement af sin førtidspension.

Til at begynde med siger Jørgen ikke noget til nogen om ID-tyveriet:

- Jeg var lidt bange for, at nogen ville blive sure på mig – at jeg ville få skældud.

ID-tyveriet mod Jørgen bliver derfor først anmeldt en måned senere, da Bos kollega, Henriette, går noget post igennem, som Jørgen har fået. For her er der nogle rykkere på et par regninger, der ser mærkelige ud – og som Jørgen ikke kender noget til.

Jørgen får selvfølgelig ikke skældud – i stedet var det noget af et chok for personalet. Henriette ringer med det samme til politiet, som optager rapport.

I løbet af sommeren viser det sig, at de to bedragere virkelig udnytter deres adgang til Jørgens NemID, som Henriette ellers får lukket med det samme.

I starten er det bedrageri for mindre beløb. Der kommer rykkere fra Shell og Telenor på beløb på 250 kr. Så bliver det pludselig større beløb op til 15.000 kr. fra eksempelvis trælasthandlere.

De to bedragere har nemlig ikke bare skaffet sig adgang til Jørgens NemID-oplysninger, de har også oprettet firmaet Jørgen Førsterling Entreprise med CVR nr., egen mailadresse - og hjemmehørende på Jørgens adresse i Værløse. Dette firma bruger de som afsæt til at købe blandt andet byggematerialer i Jørgens navn.

Inkasso
Hen over efteråret og faktisk helt frem til januar i år er der med jævne mellemrum dumpet inkassoregninger ned i Jørgens postkasse. Jørgens bostøtte, Bo, der generelt hjælper ham med at holde styr på regninger, kontakt til kommunen og lignende, har i det seneste halve år været på overarbejde. Han viser den fyldte mappe frem, hvor al korrespondance om bedrageriet er samlet – det vil sige også den seneste sag, hvor der tilbage i oktober er købt for 12.000 kroner i en trælasthandel, men hvor regningen først er dukket op i starten af januar.

Typisk hører Jørgen og Bo først om en sag, når de får en inkassoskrivelse fra en advokat, for eventuelle rykkere er blevet sendt til den mailadresse, der er oprettet i Jørgens navn, men som han jo ikke selv har adgang til.

Heldigvis er Jørgen indtil videre sluppet fra at skulle betale nogle af de mange regninger:

- Ingen har fastholdt deres krav. Vi forklarer sagen, og så frafalder de, fortæller Bo.

Og godt for det, for hvis Jørgen var kommet til at betale for det hele, havde det kostet ham hele hans livsopsparing. Bo har opgjort det samlede beløb, Jørgen ind til nu er blevet svindlet for, til cirka 120.000 kr. Og der kan sagtens komme flere til, for fra en regning, der ikke bliver betalt, over flere rykkere til en egentlig inkasso-skrivelse fra en advokat går der nemt adskillige måneder.

I september meddelte politiet, at de ville komme forbi og tale med Jørgen. De havde muligvis fat på en af de mistænkte. Men dagen før mødet afløste politiet på grund af sygdom. Siden har Jørgen ikke hørt noget fra politiet.

Mange ture til postkassen
Jørgen er ved at komme sig over at være blevet svindlet.

- I starten gik jeg ud til postkassen flere gange om dagen for at se, om der var kommet noget. Jeg var lidt nervøs. Nu ser jeg kun efter en gang om dagen. Men jeg har tænkt meget over, at man skal passe på. Og det gør Marianne også.

Hvis de to mænd, eller andre som dem, kommer forbi Marianne og Jørgen, ved de godt, hvad de skal gøre: Ringe til politiet. På sofabordet, lige foran Jørgens læderlænestol, ligger der derfor også en seddel, hvor der står ’114’ med store tal – og nedenunder ’POLITI’. Og den skal blive liggende der, siger Jørgen. Så glemmer han det ikke.

Artiklen blev bragt i LEV Bladet nr. 1 2019

Læs mere
uden at du opdager det
Er du offer for identitetstyveri?
Undgå identitetstyveriv
Færdselsregler for sikker trafik på nettet
Læs hele bladet her

Følg Lev på Facebook

Besøg allerede i dag Levs side på facebook. Klik på "Synes godt om", så er du med og kan følge udviklingen på siden.