Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Massiv kritik af besparelser på handicapområdet i København

Omfattende kritik af besparelser på handicapområdet får nu politikere i Københavns Kommune til at love bedre forhold og flere midler til mennesker med handicap i kommunen.

NYHED

Det skorter ikke på den heftige kritik af politikerne i Københavns Kommunes socialudvalg, som har vedtaget besparelser på handicapområdet på 84 millioner kroner. Særligt ikke efter, at TV 2 Lorry i disse dage viser de omfattende konsekvenser af kommunens besparelser på området.

Millionbesparelser får vidtrækkende konsekvenser
TV 2 Lorry har for nylig lavet indslag med 41-årige Thomas og 30-årige Jeff, der bliver tvunget ud af de bosteder, som har været deres hjem i over ti år. Begrundelsen for flytningerne er, at kommunen ikke længere mener, at de opfylder kriterierne for at blive boende. Kommunen argument er, at de ikke er handicappede nok til at blive boende – og at de derfor nu skal flytte ind i egen bolig, selvom deres pårørende mener, at det vil få katastrofale følger for Thomas og Jeff.  Årsagen er, at kommunen skal spare penge og derfor har lavet nye ’kvalitetsstandarder’ og har opstillet nye kriterier for, hvornår en borger med udviklingshandicap er berettiget til et botilbud.

Besparelserne i København har også en lang række andre konsekvenser. Der bliver blandt andet skåret i den pædagogiske ledsagelse, så mennesker med udviklingshandicap ikke i nær samme omfang som tidligere har mulighed for at komme på ferie og på ture ud af deres botilbud.  Desuden bliver der med de nye kriterier skåret i muligheden for at komme på arbejde. Hvor det før var fem arbejdsdage om ugen, der var normen, så bliver der nu, med de nye såkaldte kvalitetsstandarder, skåret ned til blot tre dage om ugen.

Politiker overrasket over konsekvenser
På trods af heftig kritik fra Landsforeningen LEV og LEV København, valgte et flertal i Socialudvalget i Københavns Borgerrepræsentation i forsommeren at vedtage disse store besparelser. Efter at TV 2 Lorry har synliggjort konsekvenserne og har stillet kritiske spørgsmål til politikerne i Socialudvalget, har Venstres Caroline Stage, der sidder i udvalget nu meldt ud, at hun er overrasket over konsekvenserne af kvalitetsstandarderne og en række af politikere i udvalget har nu også meldt ud, at de vil arbejde for at forbedre forholdene for mennesker med handicap ved de kommende budgetforhandlinger i kommunen for år 2020, der foregår i efteråret.

LEV: Det er beskæmmende. Det er grotesk
Formanden i Landsforeningen LEV, Anni Sørensen, har udtalt sig til TV 2 Lorry om kommunens besparelser og ikke mindst konsekvenserne af dem, som hun kalder for systematisk systemsvigt:

”Det er beskæmmende. Det er grotesk. Jeg er grædefærdig over, at det er sådan, man gør det. Jeg synes simpelthen, det er fuldstændig vanvittigt”, udtaler Anni Sørensen til TV 2 Lorry. 

Også på LEVs Facebook-side gløder det med forargelse og vrede over Københavns Kommune. Som en person skriver på siden: ”Borgerne som rammes nu af de nye besparelser kan ikke vente på, at der tages nye rammer op for næste års budget. I mange år er det kun gået ned ad bakke for de handicappede i Københavns Kommune. Hvad med alt det, de lovede før valget? KOM NU FREM POLITIKERE!”

Læs flere indlæg på LEVs Facebook-side og deltag gerne i debatten.

Læs mere
Rystede politikere om handicap-besparelser: Vidste ikke, det ville ramme så hårdt (TV2 Lorry)
'Groteske' besparelser mod handicappede er beskæmmende, mener LEV (TV2 Lorry)

Følg Lev på Facebook

Besøg allerede i dag Levs side på facebook. Klik på "Synes godt om", så er du med og kan følge udviklingen på siden.