Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Vi taler også med dem,
vi er uenige med

NYHED

Af Anni Sørensen, Levs landsformand

Retssikkerheden på handicapområdet har det skidt. Der er brug for dialog om løsningerne. Og i den dialog skal vi selvfølgelig både tale med dem, vi er enige med, og dem vi er uenige med.

I marts måned offentliggjorde Danske Handicaporganisationer (DH) og KL, at man i fællesskab har taget initiativ til en retssikkerhedsalliance på handicapområdet. Målet er at sikre kvalitet og faglighed i sagsbehandlingen, så flere borgere får den rette afgørelse om hjælp første gang. Løsningerne kan ifølge pressemeddelelserne på dagen både omfatte forslag til ny lovgivning, organisatoriske tiltag og flere ressourcer til området.

En bred vifte af organisationer har givet tilsagn om deltagelse i alliancen, eksempelvis Dansk Socialrådgiverforening, Den Uvildige Konsulentordning på Handicapområdet, Institut for Menneskerettigheder, FSD (Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedschefer i Danmark) og Det Centrale Handicapråd. Og Lev har også indstillet to kandidater til alliancen som DH-repræsentanter.

I Lev har vi altid taget dialogen. Derfor mener jeg heller ikke, at vi kan vende en invitation til dialog om forbedringer af retssikkerheden ryggen – heller ikke selvom det er med aktører, som vi ofte er uenige med

Anni Sørensen, formand i Lev

Vi har budt os til som deltagere, selvom alliancen har fået en del kritik fra både debattører på #enmillionstemmer og fra nogle af DH’s medlemsorganisationer. Mange er bekymrede for, at udbyttet bliver for magert, og for at alliancen er en støtte til KL, som ellers aktuelt ser ud til at være under pres i retssikkerhedsdiskussionen.

Jeg forstår godt den skepsis, der kommer til udtryk. For der er jo ingen tvivl om, at netop KL har været en af vores mest stabile modstandere, når vi i Lev har krævet forbedringer af retssikkerheden. Jeg har faktisk ikke tal på de mange gange, jeg – og min forgænger Sytter Kristensen – gennem årene har tordnet mod KL’s forskellige reformforslag på handicapområdet.

Men i Lev har vi altid taget dialogen. Derfor mener jeg heller ikke, at vi kan vende en invitation til dialog om forbedringer af retssikkerheden ryggen – heller ikke selvom det er med aktører, som vi ofte er uenige med.

Jeg ser først og fremmest alliancen som et forum for dialog snarere end en alliance i traditionel forstand. Det vil nok blive udfordrende at nå frem til fælles løsninger. Men for mig at se er det helt afgørende, at mennesker med udviklingshandicaps særlige retssikkerhedsudfordringer har en stemme i alliancen. Jeg havde også meget gerne set, at repræsentanter fra #enmillionstemmer var inviteret med i alliancen, men det har der ikke kunnet opnås enighed om.

Levs stemme skal selvfølgelig ikke kun høres ved mødebordet i alliancen. Og vi kommer helt sikkert ikke til at ’lægge bånd på’ vores kritik af retssikkerhedssituationen for mennesker med udviklingshandicap – eller til at afstå fra forslag, der ikke er enighed om i alliancen.

Leder i Lev Magasinet 2 2021

Lev Magasinet 2 2021

- Portræt: Monica Lylloff - Kvinde bag #enmillionstemmer
- Tema: Sommerferie i coronaens kølvand
- Skuespiller: "Følg jeres drømme"

 

Følg debatten på Facebook

Besøg Levs side på Facebook og følg eller i deltag i debatten.