Spring navigationen over og gå direkte til indhold

"Det har altid været en naturlig del af mit liv at gøre noget for andre"

Mennesker med udviklingshandicap er et omdrejningspunkt i Jonna Nilssons liv. Hun har arbejdet inden for handicapområdet stort set siden 1967, og hendes fritid bruger hun blandt andet som frivillig i værestedet Kulturbutikken i Løgstør - blandt andet med at arrangere en stor Kandis-fest

NYHED

Af Arne Ditlevsen | Foto: privat

Hvorfor er du blevet frivillig i Kulturbutikken?

”I en kort periode var jeg bostøtte i Løgstør Kommune. Her kom jeg til at kende Mogens (Barchow, der er leder af værestedet Kulturbutikken, red.). Han spurgte, om jeg kunne tænke mig at være frivillig i forbindelse med klubbens årlige Kandis-fest.

Den var jeg med på. Så nu har jeg været frivillig her i fire år. Jeg hjælper med at servere mad, rydde op og hygge om de 850 gæster,” fortæller Jonna. En stor stab af frivillige – med eller uden udviklingshandicap – foruden klubbens personale står for hele arrangementet, som Jonna kalder Kulturbutikkens ’mesterværk’.

Men det frivillige arbejde stopper ikke her, for Jonna er også dybt involveret i Ældre Sagens julearrangement i samarbejde med Kulturbutikken.

Der bliver knyttet bekendtskaber på tværs, der opstår fortrolighed, og der dannes netværk, som udvikler sig – så ensomheden brydes

Ildsjælen Jonna Nilsson

Jonna Nilsson med Schæferhunden Nabia. Foto: Privat

”Kulturbutikken har de seneste år indgået et samarbejde med Ældresagen i Løgstør omkring juleaften. Der er behov for at dele denne særlige aften med andre, og derfor har frivillige hos Ældre Sagen taget initiativ til at afholde en gammeldags jul i Ældre Sagens regi. Julemaden leveres af Kulturbutikken. De sidste år har udviklingshandicappede deltaget i julefesten med stor succes.

Der bliver knyttet bekendtskaber på tværs, der opstår fortrolighed, og der dannes netværk, som udvikler sig – så ensomheden brydes. Min mand, Per, og jeg er primus motorer i samarbejdet, da vi har et ben i hver lejr – både som frivillige i Ældre Sagen og i Kulturbutikken.”

Hvad får du ud af at være frivillig?

”Det har altid været en naturlig del af mit liv at gøre noget for andre. Glæderne ved det overskygger de problemer, der kan være i det daglige.”

”I amtet løste vi de opgaver, der kom. Det handlede om at støtte borgerne i deres ønsker og behov, som medvirkede til en så normal tilværelse som muligt. Nu fylder administrative opgaver desværre alt for meget. Den manglende fleksibilitet påvirker udviklingshandicappedes livskvalitet.”

Jonna fylder derfor nogle af hullerne i borgernes liv ud med sit frivillige arbejde.

Artiklen blev bragt i Lev Magasinet nr. 2 2021

BLÅ BOG

Jonna Nilssons blå bog

Jonna Nilsson er 72 år. Hun startede i 1967 som omsorgsassistent-elev på Sølund i Skanderborg. I mange år har hun nu arbejdet som hjemmevejleder i Aalborg Kommune. Og selv om hun er begyndt at tænke på pensionen, så er hun stadig på fuld tid, fordi hun har ”verdens bedste job”.

Jonna er gift med Per. Sammen laver de frivilligt arbejde i blandt andet værestedet Kulturbutikken i Løgstør og Ældre Sagen.

Og så har Jonna og Per schæferhunden Nabia, der bliver luftet i de naturskønne omgivelser omkring Trend.

Når Jonna engang går på pension, har hun en plan om at skrive en bog om sine oplevelser med mennesker med udviklingshandicap først under staten, så amtet og nu kommunen.

Følg debatten på Facebook

Besøg Levs side på Facebook og følg eller i deltag i debatten om netop dette emne.

Lev Magasinet 2 2021

- Portræt: Monica Lylloff - Kvinde bag #enmillionstemmer
- Tema: Sommerferie i coronaens kølvand
- Skuespiller: "Følg jeres drømme"

 

Kender du en ildsjæl?

Kender du en, der skal være ildsjæl i Lev Magasinet, så skriv til os på redaktion@lev.dk.

Det er vigtigt, at det handler om ildsjælens fritid og ikke hans eller hendes professionelle arbejde.