Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Få hjælp til at stemme ved det kommende kommunal- og regionsrådsvalg

Mennesker med udviklingshandicap kan også stemme til det kommende kommunal- og regionsvalg. Her er lidt hjælp til, hvordan man stemmer og hvad man skal huske i forbindelse med valget

NYHED

Hvad skal jeg gøre inden valgdagen?

Du får tilsendt et valgkort, der kommer i din postkasse en uges tid inden valget. Valgkortet skal du huske at medbringe, når du skal stemme.

Du kan med fordel undersøge, hvilken kandidat, du ønsker at stemme på. Du kan måske snakke med dine venner, din værge eller din familie om det. I sidste ende er det dog dig, der selv bestemmer, hvem du vil stemme på.

Det er også en god idé at også undersøge, hvor dit valgsted er og hvordan du nemmest kommer derhen. Valgstedet er typisk en kommunal bygning såsom en skole eller lignende. Valgstedet står også på det valgkort, du får tilsendt.  

Hvordan kommer jeg hen til valgstedet?

Har du et handicap, der medfører, at du ikke kan færdes på egen hånd eller har behov for hjælp til at stemme, så har du krav på ledsagelse af en pædagog fra dit bosted. Du kan også vælge at lade din værge eller et familiemedlem hjælpe dig hen til valgstedet for at stemme.

Der vil også være mulighed for at få hjælp til at stemme hos de personer, der har tjekket dit valgkort og giver dig din stemmeseddel. Du skal blot bede dem om hjælp, når du får dit valgkort.

Hvordan stemmer jeg?

Når du kommer frem til valgstedet, sidder der nogle personer bag et bord. De kaldes for valgtilforordnede. Du bliver kaldt hen til en af de personer, der beder om at få dit valgkort. Personen vil så spørge dig, hvornår du er født, som du skal fortælle til personen. Du kan eventuelt medbringe dit gule sygesikringskort, hvis du ikke lige kan huske, hvilken dato, du er født.

Du får så din stemmeseddel og så går du hen til stemmerummet for at sætte dit kryds. Du kan enten stemme på en person på listen over politikere. Du kan også blot stemme på et parti. Du kan også helt lade være med at sætte et kryds. Det kaldes en blank stemme.

Hvis du kommer til at sætte et forkert kryds på stemmesedlen, så kan du få en ny stemmeseddel ved at spørge en af de valgtilforordnede.

Når du er færdig i stemmerummet og eventuelt har sit dit kryds, så folder du din stemmeseddel og putter den ned i stemmekassen.

Og så har du stemt ;o)

Her er lidt ekstra information om valgafstemning, som din værge eller dit familiemedlem med fordel kan læse: