Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Spejder-ildsjæls engagement i Ghana - giver næring til inklusionen herhjemme

Det giver mig nogle nye indsigter, som jeg er virkelig glad for at få, var Hanne Friis Kaas’ svar til Lev Magasinet i anledning af, at hendes arbejde i Spejderhjælpen nu pludselig omfatter mennesker med handicap

NYHED

Af Lars Ege | Foto: Joseph Daniel Sam og privat

Men Hanne slår sig lidt i tøjret, da hun hører, at Lev Magasinet gerne ser hende i rollen som dette nummers ’Ildsjæl’. Indtil for et par år siden havde hun nemlig ikke skænket mennesker med udviklingshandicap mange tanker.

Dét er der dog i lyntempo blevet kompenseret for.

Hanne og repræsentanter for Lev rejste sidste år til Ghana for sammen med Levs søsterorganisation, Inclusion Ghana, at søsætte et treårigt projekt ”Alle børn fortjener en ven”. Lev havde sammen med Danske Handicaporganisationer (DH) indgået et partnerskab med Spejderhjælpen, som ydede et flot økonomisk bidrag.

Det faktum, at støttekronerne kom fra netop spejderbevægelsen, har sat sit præg på projektet. To ghanesiske spejderkorps har lokalt været meget aktive i arbejdet. De er velorganiserede og vant til at løse vigtige opgaver i forbindelse med eksempelvis oversvømmelser, hungersnød og andre konflikter.

Derfor nyder spejderne i Ghana en stor respekt i lokalsamfundet. Hvilket afgørende har bidraget til en nødvendig holdningsændring i det ghanesiske lokalsamfund over for deres medborgere med udviklingshandicap.

En stor verden skiller de to. Men når tilliden først er opstået, er afstanden pist væk. Foto: Joseph Daniel Sam

Ghanaprojektet - og inklusionen i Danmark

Hen over årene er der taget forskellige initiativer til inklusion. Der findes allerede noget spejderarbejde rundt omkring, hvor børn og unge med handicap er inviteret ind.

Men her i september har Spejderhjælpen så rettet enslydende henvendelser til alle korps for at få sat skub i et lokalt samarbejde om inklusion mellem spejdere og børn og unge med udviklingshandicap. Pointen er at udnytte, at landets spejdere i hele Spejderhjælpsugen i september givetvis har haft to ting i hovedet: Dels at støtte mennesker i Ghana med udviklingshandicap i at skabe venskaber. Og dels det inspirerende ved, at to lokale ghanesiske spejderkorps spiller en betydelig aktiv rolle.

Men ved I hvad! I skal lige høre historien om en kæmpestor spejderlejr med 40.000 deltagere (…) dér skal I altså ud og lave reportage, kan jeg fortælle jer!

Hanne Friis Kaas, Spejderhjælpen

ULF og grønspætterne

-  Men ved I hvad!?, afsluttede Hanne Friis Kaas opstemt en samtale med Lev Magasinet i september.

- I skal lige høre historien om en kæmpestor spejderlejr med 40.000 deltagere: Spejdernes Lejr 2022 i Naturpark Hedeland - dér skal I altså ud og lave reportage, kan jeg fortælle jer! Masser af aktivitet, og ikke topstyret. Det bliver festival-agtigt. Der er nedefra taget et initiativ til at invitere omkring 100 unge og voksne med udviklingshandicap som frivillige lejrhjælpere. Det er spejdere i samarbejde med ULF (Udviklingshæmmedes Landsforbund), der vil realisere planen.

Så hvis spejderne og ULF i fællesskab kan finde på nogle både lidt udfordrende og værdige opgaver for lejrhjælperne, skulle det hele kunne falde i hak. Spejdere vil sørge for at passe godt på alle, også dem der har brug for et lift til at komme trygt hjem.

Så mon ikke lejrhjælperne og spejderne vil få lyst til også fremover at se en hel del mere til hinanden i dagligdagen?

Artiklen blev bragt i Lev Magasinet nr. 5 2021

FAKTA

Hanne og Spejderhjælpen

Hanne Friis Kaas er 53 år og aktiv i KFUM-Spejderne igennem mere end 40 år. Hannes forbindelse til området udviklingshandicap er ret ny.

Samarbejdet med Lev hænger sammen med hendes rolle som frivilligt bestyrelsesmedlem i Spejderhjælpen (egentlig: ’Spejdernes Fond til fordel for nødlidende, syge og vanskeligt stillede børn’).

I Spejderhjælpens bestyrelse sidder Hanne sammen med repræsentanter for de øvrige fire danske spejderkorps. Spejderhjælpen har årligt siden 1960 stået for Spejderhjælpsugen, hvor landets spejdere på landsplan tjener penge til gode fælles formål.

Hanne arbejder til daglig i VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for velfærd) som administrationschef.

Følg debatten på Facebook

Besøg Levs side på Facebook og følg eller i deltag i debatten om netop dette emne.

Lev Magasinet 5 2021

- Portræt: Jeg havde ikke noget valg
- Tema: Institutionen lever i bedste velgående
- Ildsjæl: Ildsjælevandring - People to people

Kender du en ildsjæl?

Kender du en, der skal være ildsjæl i Lev Magasinet, så skriv til os på redaktion@lev.dk.

Det er vigtigt, at det handler om ildsjælens fritid og ikke hans eller hendes professionelle arbejde.