Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Udtalelse fra møde i Inclusion Nordic

Inclusion Nordic består af nordiske organisationer som arbejder med rettigheder for mennesker med udviklingshandicap og deres pårørende. Der er store udfordringer i Norden som gælder ligestilling for mennesker med udviklingshandicap. Vi arbejder for, at mennesker med udviklingshandicap får de samme rettigheder som alle andre borgere. FN handicapkonventionen for rettighederne til mennesker med nedsat funktionsevne er ikke indarbejdet i lovene i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Færøerne eller Island.

NYHED

Følgende udtalelse er godkendt af alle lande under mødet i København den 25.–27. april 2022.

  • Inclusion Nordic beder om at alle de nordiske lande indarbejder FN handicapkonventionen med rettighederne til mennesker med nedsat funktionsevne (CRPD) i de nationale love så hurtigt som muligt.
  • Inclusion Nordic kræver at udviklingshandicappede får de samme rettigheder som alle andre borgere i deres land. Selvbestemmelse er en ret alle skal have. Rettighederne skal også gælde arbejde, bolig, skole og fritid.
  • Inclusion Nordic er meget bekymret for situationen i Ukraine. Vi ved at mange mennesker med udviklingshandicap er på institutioner og overladt til dem selv. Historien har vist os at udviklingshandicappede er ekstra sårbare når der opstår krigshandlinger. Vi beder om at de nordiske lande gør en ekstra indsats for denne gruppe. Både i Ukraine og for de som kommer som flygtninge. Og sørger for, at de får kvalitativt god hjælp og støtte når de ankommer.


Anni Sørensen
Landsformand for Lev

Følg debatten på Facebook

Besøg Levs side på Facebook og følg eller i deltag i debatten om netop dette emne.