Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Presserende opgaver for ny regering

En række væsentlige handicappolitiske opgaver bør stå højt på en kommende regerings to-do-liste - ikke mindst en handicapreform og en officiel undskyldning

NYHED

Af Anni Sørensen, Levs landsformand

Ved dette magasins deadline var der fortsat ingen afklaring om Danmarks kommende regering. Og sådan er det måske fortsat nu, hvor du sidder med magasinet i hånden – eller på skærmen? Men uanset udfaldet af de igangværende forhandlinger og sonderinger, er der en række væsentlige handicappolitiske opgaver, som jeg mener skal stå højt på en kommende regerings to-do-liste. Både på det helt korte sigt – og det lidt længere.

Øverst på to-do-listen står en handicapreform

Øverst på listen står en specialeplan, en ny opgavefordeling og en finansieringsreform på handicapområdet. For selvom der blev udstedt markante politiske løfter forud for valget i 2019, og der siden blev lavet en evaluering af det specialiserede social­område, så endte vi desværre kun med et utilstrækkeligt regeringsudspil og uafsluttede politiske forhandlinger med Folketingets partier.

De store problemer på handicapområdet er uløste. Det er fortsat en kamp at få den nødvendige hjælp, og alt for mange får den slet ikke. Levs undersøgelse blandt pårørende til voksne med udviklingshandicap i botilbud (fe­bruar 2022) viste eksempelvis, at situa­tionen i mange botilbud er alvorlig: Højt konfliktniveau, mistrivsel og tab af kompe­tencer blandt beboerne – alt sammen åbenlyse konsekvenser af gentagne besparelser, skiftende personale og et stort antal vikarer.

Derfor er det selvfølgelig helt afgørende, at en ny regering genbekræfter de politiske ambitioner og genstarter forhandlingerne om en reform, der styrker retssikkerhed, kvalitet og specialisering på handicapområdet. Det vil være beskæmmende, hvis det ambitiøse forløb med evalueringen af det specialiserede socialområde løber ud i ingenting.

Det vil være beskæmmende, hvis det ambitiøse forløb med evalueringen af det specialiserede socialområde løber ud i ingenting.

Anni Sørensen, formand i Lev

Politiske forlig skal blive til lovgivning

Men en ny regering har også en del punkter på kort sigt på to-do-listen.

  • Udvidelse af den såkaldte 14-ugers varslings­ordning i serviceloven – en styrkelse af retssik­kerheden for blandt andre mange mennesker med udviklingshandicap.
  • Ophævelse af aldersgrænsen i forhold til overvågning i hjemmet i forbindelse med BPA, stk. 3 – fra den eksisterende aldersgrænse på 23 år. En klar forbedring for en mindre men meget sårbar gruppe mennesker med handicap.
  • Flere valgmuligheder, bedre overblik og styrkede overgange for elever på Den Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse, STU.

Disse tre forbedringer er afgrænsede, men vigtige, fremskridt for mennesker med handi­cap. Der ligger i alle tre tilfælde politiske forlig, men lovgivningen nåede ikke at komme gennem Folketinget, inden der blev udskrevet valg – og derfor er de i princippet bortfaldet. Men flertallet bag aftalerne eksisterer fortsat, og derfor skal de naturligvis genfremsættes og vedtages, når der engang er en regering på plads.

Officiel undskyldning

Endelig skylder Danmark stadig en officiel undskyldning til de tidligere anbragte i sær-og åndssvageforsorgen. Efter sommerferien meddel­te regeringen, at den agtede at give en undskyld­ning. Men arrangementet kom ikke på plads, inden valget var udskrevet. Uanset hvordan en ny regering bliver sammensat, kan jeg ikke forestille mig, at det er et løfte, man vil løbe fra. Det vil være endnu et overlagt svigt af en sårbar gruppe borgere, der fra barnsben alene har skullet bære på en smerte og uretfærdighed så velbelyst, at ingen bør kunne snakke sig fra den undskyldning.

Leder i Lev Magasinet 6 2022 

Lev Magasinet 6 2022

- Portræt: ”Vi skal klappe os selv på skulderen”
- Tema: Digitalisering skaber forvirring og lovløshed
- Ildsjæl: Arrangerer festival, der skaber venskaber

Følg debatten på Facebook

Besøg Levs side på Facebook og følg eller i deltag i debatten om netop dette emne.