Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Emmy er rollemodel

Emmy Marie Richter-Rhiger har Downs syndrom, men det forhindrer hende ikke i at arbejde som fotomodel - snarere tværtimod

NYHED

KORT FORTALT


EMMY ER FOTOMODEL

For det kan man selvfølgelig også være, selv om man har et handicap. Hun synes, at det er fedt at prøve tøj og få sat hår. Og få løn. Hendes mor hjælper lidt, hvis det bliver for hårdt under foto-optagelserne.

Af Arne Ditlevsen | Foto: Anita Graversen

13 år og fotomodel. For mange i den alder måske en stor drøm – men for Emmy Marie Richter-Rhiger er det virkelighed. Hun er dog helt cool omkring det:

”Det er spændende og sjovt, og så ser jeg mega smuk ud på billederne,” fortæller Emmy, der bor i Brædstrup med sin mor og far og to mindre brødre.

Indtil videre har Emmy haft opgaver som model for Lego Super Mario og Lego Dots. Og har desuden sagt nej tak til en anden modelopgave. Men hun er helt klar på nye opgaver.

På spørgsmålet om, hvad der er særligt ved at være model, siger Emmy:

”Det er fedt at vælge og prøve tøj, fedt at få sat hår, og så er det fedt at få løn, så man selv kan bestemme, hvad man vil. Fotograferne er sjove og tager flotte billeder.”

De første modelopgaver

Emmys modelkarriere startede for et par år siden inspirereret af et af familiens vennepar, som har et par piger, der er modeller, fortæller Emmys mor, Karina Rhiger:

”De havde været ude på et par opgaver, og så siger Emmy, at det vil hun da også gerne prøve. Hun syntes, at det var sejt, at man kunne se dem på billeder og i reklamevideoer. Så faldt vi over et opslag på et tidspunkt, hvor et modelbureau søgte modeller med Downs syndrom og forskellige handicap - både på Facebook og gennem Landsforeningen Downs Syndrom. Vi spurgte Emmy, om hun stadig havde lyst til det. Hun var klar, og så sendte vi bare et billede ind. Vi fik i første omgang at vide, at de søgte yngre modeller, men de spurgte, om de måtte gemme hendes billede. Vi havde bare skudt det til hjørne, men lige pludselig ringede de og kaldte Emmy til casting oppe i Aarhus. Her var hun så oppe at vise, at hun kunne stå foran et kamera og demonstrere, hvordan man jublede, når man havde vundet i håndbold. Og så gik det egentlig bare derfra. Og nu er hun at finde i deres modelkatalog.”

Emmys familie kan godt lide at være sammen om aktiviteter og spil. Her er det en gang bordfodbold i stuen med mor, far, lillebror Frederik og Emmy. Pigerne mod drengene.
Foto: Anita Graversen

Emmys første modelopgave var for Lego Super Mario. Afsted til et studio i Aarhus igen, hvor hun sammen med stylisten skulle vælge mellem noget særligt tøj. Så fik hun sat hår, mens hun fulgte med i det store spejl.

”Bagefter blev der taget noget video. Jeg skulle lege med det nye Lego. Jeg legede sammen med en dreng. Det tog lang tid, fire timer,” husker Emmy med lidt hjælp fra sin mor.

Hårdt at være midtpunkt

De mange mennesker omkring en reklameproduktion og det høje tempo var lidt en udfordring ved den anden reklame for Lego Dots, Emmy var med i, fortæller Karina Rhiger:

”Det var i København, og til forskel fra første gang var der på denne opgave mange mennesker tilstede. Og under første fotografering stod flere på samme tid og sagde gør lige sådan og gør lige sådan til Emmy, og da gik det hele bare lidt i stå for hende.”

”Det gik for hurtigt, og så var det svært at følge med,” supplerer Emmy.

Det er spændende og sjovt, og så ser jeg mega smuk ud på billederne.

Emmy Marie Richter-Rhiger, fotomodel

”Så tog vi en pause, hvor Emmy og jeg talte om, hvad det var, der var svært. Vi talte så med dem, der instruerede, om det og blev enige om, at de fortalte, hvad de gerne ville have inden optagelsen. Og så var det primært fotografen og mig, der var i dialog med Emmy under anden fotografering. Det gik rigtig godt. Der skulle bare lige tages lidt tempo af og reduceres i instruktionerne. Og alle er jo interesseret i, at det går godt, så stemningen er vigtig,” fortæller Karina videre.

”Ja, det blev lettere. De slukkede også for musikken, og der blev mere ro. Og så lavede jeg sjov med fotografen ’Franne-fiskeøje’,” fortæller Emmy.

Men det var fedt at komme til København sammen med mor dagen inden optagelsen og bo på hotel. Der blev Den Lille Havfrue besøgt, aftensmaden var livretten pasta med kødsovs, og så var der også tid til en biograftur. På optagedagen hjalp gode snacks, de søde piger, der gjorde Emmy fotoklar, Uno, bøger og tegnegrej med at udholde ventetiden mellem fotograferingerne.

Modellønnen har Emmy brugt på at forkæle sig selv – og andre:

”Jeg har været i biografen med min kæreste. Vi så Sing 2. Jeg har været ude at shoppe, og så har jeg købt is til mine brødre.”

Sejt at vise sig frem

En af de største anerkendelser for, at hun har turdet kaste sig ud i at være model, kom for nylig fra Emmys lillebror Kristian på 12 år, da de talte om det i familien. Han sagde: ”Jeg synes, at det er sejt, at hun tør stille sig op og vise sig selv, vise sig selv for hele verden.”

Det gør tydeligvis Emmy glad: ”Jeg blev så glad over, at han sagde det. Det gør mig helt varm indeni. Han er verdens bedste bror.”

Emmy og hendes to brødre Kristian og Frederik.
Foto: Anita Graversen

Karina og hendes mand Martin har taget den beslutning, at så længe Emmy synes, at det er sjovt og får nogle gode oplevelser, så er det godt for Emmy at være model. Herudover ser de også, hvor stolt hun er, når hun ser sig selv på billederne, og når hun får løn for sit arbejde.

”Og sådan helt overordnet er hun med det fritidsjob med til at vise en større diversitet i reklamebilledet – reklamerne kommer i højere grad til at afspejle den faktiske mangfoldighed, der er i verden. Det er der behov for, men heldigvis er der også kommet en større opmærksomhed på det. Og så kan Emmy være med til at inspirere til, at andre også tør kaste sig ud i det,” fortæller Karina Rhiger.

Om fremtiden

Hvis Emmy selv kunne vælge, vil hun gerne lave et modeljob for Matas. ”De har nogle fede ting, synes jeg, body lotion, parfume og øjenskygge.” En ting hun ikke vil reklamere for er Barbie – ”det er for pattebørn,” mener Emmy, der har tre råd. Hvis man har mod på at blive model:

  1. Stå frem og gør som du drømmer om.
  2. Vær dig selv.
  3. Træk vejret, sæt hånden i siden og ret dig op.

Det kan også være, at man kommer til at se Emmy helt andre steder, for scener har altid tiltrukket hende, og hun elsker at synge og danse. Så spørger man Emmy kunne næste stop hedde X Factor eller MGP.

Artiklen blev bragt i Lev Magasinet nr. 3 2022

BLÅ BOG

Emmy Marie Richter-Rhiger

Emmy er 13 år, bor i Brædstrup. Hun går i 9. klasse på specialskolen Lundagerskolen.

Fritidsinteresser: Spiller håndbold på det lokale Lykkeligahold og går til dans. Fritidsjob: Model. Kæreste: Albert, der er 16 år. De har været kærester i fire år. Husdyr: Katten Smilla.  

KORT FORTALT


EMMY ER FOTOMODEL

For det kan man selvfølgelig også være, selv om man har et handicap. Hun synes, at det er fedt at prøve tøj og få sat hår. Og få løn. Hendes mor hjælper lidt, hvis det bliver for hårdt under foto-optagelserne.

Følg debatten på Facebook

Besøg Levs side på Facebook og følg eller i deltag i debatten om netop dette emne.

Lev Magasinet 3 2022

- Portræt: Emmy er rollemodel
- Tema: Vejen til et sundt liv
- Særforsorgens øjenvidner: Bundet, tæsket og nedgjort