AG118793_web.jpg Inger Larsen Ørbæk foran 'cykelholdet'. Foto: Anita Graversen 11.12.2020

Social cykling

Inger Larsen Ørbæk elsker at cykle. Og allerhelst sammen med andre. I de seneste knap tre år har hun arrangeret cykelture for mennesker med handicap i Viborg-området. Hun elsker det, men kunne godt tænke sig, at endnu flere ville være med.

Af Arne Ditlevsen

Hvordan er du blevet arrangør af cykelture for mennesker med udviklingshandicap?
”Jeg har været aktiv i Cyklistforbundet i over 40 år og har markeret mig en del inden for dette. For tre år siden blev jeg kontaktet af Susanne [Levs kredsformand i Viborg, Susanne Andersen, red.], som spurgte, om vi ville være med til at arran­gere cykelture for udviklingshandicappede. Det sagde jeg selvfølgelig ja til med det samme. Tøvede ikke et sekund”, fortæl­ler Inger Larsen Ørbæk, der ikke selv har udviklingshandicap inde på livet.

”Vi fik en lille artikel om det nye tiltag i den lokale avis, og forskelligt informations­materiale blev delt rundt på lokale tilbud, hvor mennesker med udviklingshandicap kommer. Og så var det i gang. I øjeblikket cykler vi to gange om foråret og en gang om efteråret.”

Turene er i Viborg-området, og Inger arrangerer og agerer guide på turene. Hver gang sluttes der af i cafeen på Skottenborg med kaffe og boller.

Hvad får du ud af at være frivillig?
”Jeg elsker selv at cykle. Og det at gøre det sammen med andre er vigtigt. Det sociale fællesskab er så skønt. Jeg har altid brændt for ’de små’ i samfundet, dem der har det svært, så at kombinere det sociale med cykling, der både er sundt og godt for miljøet, er dejligt. Jeg tror også, at deltagerne bliver glade af at være med.

Normalt deltager mellem 5 og 12 i cykel­turene. Det er ikke så mange, og jeg kunne godt ønske mig, at personale og pårørende bakkede lidt mere op. Det er jo vigtigt for mennesker med handicap. De kommer ikke ud af bostederne, hvis ingen gør noget.”

 

BOKS

BLÅ BOG

Inger Larsen Ørbæk, 73 år. Bor i Viborg.

Nu pensioneret, men har tidligere arbejdet som faglærer på Aarhus Tech.

Har været aktiv cykelentusiast hele livet og i over 40 år aktiv i Cyklist­forbundet.

Kender du en, der skal være ildsjæl i Lev Magasinet, så skriv til os på redaktion@lev.dk. Det er vigtigt, at det handler om ildsjælens fritid og ikke hans eller hendes professionelle arbejde.


Artiklen blev bragt i Lev Magasinet nr. 8 2020