HotSkrot_04_web.jpg Foto: Hans Juhl 09.09.2020

Når skrot bliver hot

Haveborde fremstillet af gamle kabeltromler, fuglehuse lavet af VHS-videobånd og hundekurve udformet af brugte bildæk. I genbrugsbutikken Hot Skrot er der ingen grænser for, hvad gamle genstande kan forvandles til.

Af Karin Ditlevsen, freelancejournalist

- Det her er et fantastisk projekt! Claus Storm lyser af begejstring, når han taler om Hot Skrot.

Claus Storm er leder af voksenhandicap-området i Odsherred Kommune, og Hot Skrot er navnet på en helt speciel butik, som en gruppe voksne med udviklings­handicap driver i Højby, i Odsherred Kommune.

Butikken blev etableret i 2016 som et samarbejde mellem Røde Kors og Ods­herred Bo og Støtte Center.

- Her kvæler vi ikke borgerne i omsorg, vi pakker dem ikke ind i et kommunalt tilbud – vi pakker dem ud. Hot Skrot er et samarbejde - alle parter får noget ud af at køre butikken, pointerer Claus Storm.

Lokale bakker op
Udover at være en genbrugsbutik er Hot Skrot også et kreativt værksted. Brugerne samler selv genbrugsmateriale ind og giver det nyt liv – tit i originale og overraskende udgaver.

Kunstnerne bag de nye forvandlede varer sælger dem ved kassen, og de får sig en kop kaffe i pauserne sammen med de andre brugere, der kommer i Hot Skrot for at hygge sig.

Materialerne til genstandene finder Hot Skrot tit selv - i naturen eller på Genbrugsstationen – men butikken får også mange andre råvarer ind gratis fra lokalsamfundet, som bakker varmt op om projektet.

Et lokalt plejehjem, en autohandler og en sølvsmed er for eksempel blandt de faste leverandører af materiale til Hot Skrot.

Da vi ankommer til genbrugsbutikken Hot Skrot, er et par ved at undersøge en hundekurv. Da den er lavet af Hot Skrot, er den selvfølgelig ikke helt almindelig. Den er lavet af et bildæk, hvor et kraftigt stykke stof er udspændt og lagt som bund.

Parret må dog erkende, at selv om kurven er fin, vil den meget hurtigt blive for lille. Deres ni uger gamle labrador­hvalp, som vimser rundt om fotografens ben, vil om et halvt år have brug for en kurv lavet af et traktordæk og ikke et almindeligt personbilsdæk.

Trækker turister til
Mange kunder er lokale, som jævnligt kommer og finder originale gaver eller ting til deres eget hjem. Men der kom­mer også en del turister i butikken. Især om sommeren, når der er rykind i det nærliggende sommerhusområde, kom­mer mange tyskere forbi.

Nogle turister har netop stukket hovedet ind. Et par tager fotos af tre haveborde, som er lavet af kabeltromler. Bordene har forskellig størrelse, og par­ret vil gerne være helt sikre, før de læs­ser et af dem ombord i bilen. De vejer trods alt en del, selv det allermindste.

Ved et arbejdsbord sidder Maja Hansen og hækler. Hun laver blandt andet hårpynt og grydelapper til butikken. Nu er hun ved at tage en større udfordring op og har kastet sig ud i at hækle et sjal. Hun har en app på sin mobil med hækleopskrifter, og hun fortæller, at hun har lært sig selv at hækle på en uge ved at se videoer på YouTube.

- Det her er meget bedre end kommu­nens andre aktivitetstilbud, siger Maja.

- Hvis jeg ikke kom her, ville jeg bare sidde derhjemme og kede mig. Jeg gider ikke komme på et beskyttet værk­sted, tilføjer hun.

Hot skrot udvikler alle
Den daglige leder af Hot Skrot, Dorte Ryttergaard Jensen, var ansat i kommu­nens Team Syd Center som bostøttekon­taktperson, da hun fik tilbuddet om at blive daglig leder af Hot Skrot.

- Jeg sprang til lige med det samme! Jeg tænkte, at det var et fantastisk tilbud at få. Jeg har altid syntes, at ideen med Hot Skrot er supergod, og det giver mig rig­tig meget at arbejde her, fortæller hun.

Ud over at fungere som daglig leder får Dorte også udlevet sine egne kreative sider. Hun er sprunget ud som idemager og har været med til at udvikle ideerne bag hundekurvene, fuglehusene og originale havefigurer af sammensatte hestesko.

- Ja – og så har jeg hjulpet Dorte med at lære at hækle – eller forsøgt i hvert fald, griner Maja.

Artiklen blev bragt i Lev Bladet nr. 5 2020