Udklip.JPG 15.09.2020

Nyt tiltag fra Lev skal dæmme op for overfusen af mennesker med handicap i trafikken

Mennesker med handicap kan være undtaget af de nye regler om krav om mundbind i den offentlige trafik. Men desværre oplever mennesker med handicap at blive overfuset af de øvrige passagerer. Det skal et nyt tiltag fra dæmme op for.

I slutningen af august trådte nye regler om brug af mundbind i kollektiv transport i kraft, men ifølge de nye regler kan mennesker, der ikke er i stand til at bære mundbind eller visir være undtaget fra kravet om brugen af mundbind. I bekendtgørelsen fra Sundheds- og Ældreministeriet om brugen af mundbind står, at kravet om mundbind i trafikken ikke gælder børn under 12 år, samt personer med nedsat bevidsthedsniveau, fysiske eller mentale svækkelser eller andet, der gør, at denne gruppe borgere ikke er i stand til at bære mundbind eller visir.

Det betyder kort fortalt, at mennesker med udviklingshandicap kan have svært ved at forstå hvorfor, de skal bære mundbind og visir. Og det kan derfor virke som et overgreb for dem at få det påtvunget. Af samme årsag kan de blive fritaget for mundbind i den offentlige trafik.

Overfusen af mennesker med handicap
Der har i medierne været flere historier om, at mennesker med handicap, der er fritaget for brugen af mundbind i den offentlige trafik, er blevet overfuset af andre passagerer, der ikke kender til reglerne om undtagelse for brugen af mundbind. Lev og en række andre handicaporganisationer har derfor rettet henvendelse om dette til både Sundhedsminister Magnus Heunicke og til Sundhedsstyrelsen for at gøre dem opmærksomme på denne problematik. Ifølge Sundhedsstyrelsen vil man nu styrke kommunikationen for at skabe en øget forståelse for menneskers forskellige vilkår. Eksempelvis vil Sundhedsstyrelsen vurdere, om der skal indføres et skilt, som viser, at man er fritaget for mundbind.

Nyt tiltag fra Lev skal hjælpe til passagerer med handicap
Lev er kommet Sundhedsstyrelsen i forkøbet, da Lev gerne hurtigst muligt vil bidrage med en løsning til denne problematik, der rammer mennesker med handicap i trafikken, der bliver overfuset af øvrige passagerer. Derfor har Lev fået udarbejdet et lille skilt man kan putte på sin jakke eller trøje med teksten: "fritaget fra mundbind" samt en kort forklaring i lommeformat, som den pågældende passager eller vedkommendes ledsager kan bruge skulle man blive spurgt om årsagen til, at man er fritaget for brugen af mundbind. Man kan hente det via en pdf-fil nederst i artiklen, printe det ud og sætte det fast på tøjet med en clips eller lignende, så skiltet tydeligt kan ses. Og man kan med fordel have det korte vedhæftede skriv på sig, så man nemt kan forklare årsagen til, at man er undtaget for brug af mundbind.