Lev Magasinet 3 2025
- Portræt: Bror til Asbjørn - og brobygger for mange
- Tema: Talent og benhårdt arbejde - kunsten kommer ikke af sig selv
- 7 nedslag: En guide til værgemål
Det seneste år har vi været vidner til en sand ‘reformstorm’. Vi har fået en værdighedsreform, en beskæftigelsesreform, en sundhedsreform og senest en psykiatrireform. Alle store og omfattende reformer, hvor man – om man kan lide indholdet eller ej – har analyseret udfordringerne på områderne og sat en ny retning. Desuden – og ikke mindst – har man også prioriteret områderne økonomisk.
Af Anni Sørensen, Levs landsformand
Sådan ser det desværre ikke ud på handicapområdet. Her er der mere tale om en lille brise. Vi har kun fået en rammeaftale, der på ingen måde tager livtag med udfordringerne på området – snarere tværtimod.
Jeg vil ikke skjule, at jeg er skuffet. Tilbage i 2020 troede jeg oprigtigt, at vi nu ville se reelle forbedringer. Det var her, man satte gang i den store evaluering af det specialiserede socialområde, så man kunne få overblik over området og dets udfordringer. Efterfølgende skulle området indrettes, så “vi er sikre på, at alle får den bedst mulige støtte til at leve et godt liv”, som det hed i kommissoriet for evalueringen.
Som mor og som formand for Lev bliver jeg både vred og bekymret, når jeg ser, hvordan fire lovforslag på stribe nu er på vej til at blive vedtaget – på trods af massiv kritik.
Anni Sørensen
Dengang skrev jeg: ”Baggrunden for evalueringen er den bekymring for alvorlig afspecialisering, som Lev og andre handicaporganisationer har peget på i årevis. Med den debat, som udspandt sig forud for folketingsvalget i 2019, lykkedes det endelig at få det på den nationale dagsorden. Derfor er jeg også glad og forventningsfuld i forhold til evalueringen. Vi har i den grad behov for at styrke kvalitet, specialisering og retssikkerhed – og det er evalueringen første skridt hen imod.”
Siden da har virkeligheden i den grad indhentet mig. På trods af det store arbejde, der blev lagt i evalueringen, og på trods af at alle relevante aktører på området siden blev inviteret ind i ”Sammen om Handicap”, for sammen at se på, hvordan området kunne genoprettes og udvikles for fremtiden, så er det stadig økonomiaftalerne mellem Finansministeriet og KL, der styrer handicapområdet.
Som mor og som formand for Lev bliver jeg både vred og bekymret, når jeg ser, hvordan fire lovforslag på stribe nu er på vej til at blive vedtaget – på trods af massiv kritik. Forslag, der griber ind i grundlæggende rettigheder og tryghed for mennesker med udviklingshandicap og deres familier. Det er skridt tilbage – ikke frem.
Heldigvis sker der også mange andre ting på handicapområdet. I mit arbejde har jeg mulighed for at deltage i alle mulige skønne arrangementer rundt omkring i landet, hvor frivillige lægger et kæmpe arbejde i at give mennesker med udviklingshandicap gode oplevelser, og hvor vores mange fantastiske lokale aktive knokler for forbedringer og synlighed. Det kan jeg ikke takke jer nok for. Det betyder alverden for dem, vi arbejder for, og det giver fornyet energi til at fortsætte arbejdet for bedre vilkår.
Jeg ser frem til et spændende efterår med kommunal- og regionsvalg, måske en ny demonstration og endnu flere aktiviteter og mobilisering.
God sommer til alle – vi kæmper videre på den anden side af ferien.
Lederen blev bragt i Lev Magasinet nr. 3 2025.