Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Fuck janteloven - og velkommen på ARKEN

Kenneth Rasmussen har skabt sig et navn med plastikstrik, keramik skulpturer og fandenivoldsk kunst. Nu rykker han ind på ARKEN Museum for Samtidskunst – som den første med udviklingshandicap

MAGASINARTIKEL

KORT FORTALT


Kenneth elsker kunst og hader ferie.

Han strikker kæmpe værker af plastik og laver mærkelige og sjove figurer.

Nu skal han udstille på stort museum. Det er ret vildt!

Af Arne Ditlevsen | Foto: Anita Graversen

Den 18. september sker det utænkelige – for nogen i hvert fald: Kenneth Rasmussen, kunstner med udviklingshandicap, får sin egen særudstilling på ARKEN Museum for Samtidskunst.

Det er en kæmpe ære for Kenneth, det lægger han ikke skjul på.

”Det er det, meget. Jeg havde slet ikke regnet med at komme på museer som Randers Kunstmuseum og ARKEN. Men det undrer mig bare, at ARoS ikke er et af dem,” gnægger Kenneth.

Historien om kunstmuseet ARoS i Aarhus vender vi tilbage til. For lige om lidt handler det om udstillingen på ARKEN. Museet i Ishøj syd for København er kendt for sine store særudstillinger med navne som Andy Warhol og Jean-Michel Basquiat – og nu Kenneth Rasmussen. For ham er det et kæmpe gennembrud. Ikke bare som kunstner, men som menneske, der i årevis har måttet kæmpe med fordomme og afvisning.

For 53-årige Kenneth er det en accept af, at selv om man har et udviklingshandicap, kan man godt nå til tops som kunstner – det har bare taget sin tid.

”Der synes jeg, at folk har været langsomme over for udviklingen. Verden, den er så fordomsfuld over for udviklingshæmmede. Det er med at få folk i kasser og i bokse og i båse så hurtigt som muligt,” siger Kenneth.

 

Folk har været langsomme over for udviklingen. Verden, den er så fordomsfuld over for udviklingshæmmede.

Mai, lærer på Bifrost: Det er vildt, det vi nu oplever med Kenneth

Mai Kjer er lærer på Kunstskolen Bifrost i Randers, hvor Kenneth i mange år har arbejdet med sin kunst. Hun er ikke i tvivl om det banebrydende, vi lige nu oplever med Kenneth Rasmussen.

”Det betyder meget for alle mennesker med udviklingshandicap i Danmark, at der er en, der er nået så langt. Jeg håber, at det vil føre til, at de der klichéer, der hæftes på det med at have et udviklingshandicap, måske forsvinder, og man begynder at se mere på det enkelte menneske.”

Kenneth er ifølge Mai enestående, men han er ikke ene om det. Bare på Bifrost er der mange talentfulde kunstnere, som lige mangler det sidste skub ind på den etablerede kunstscene.

Fuck ferien

Kenneth har skabt sig et navn med blandt andet sine farverige værker af strikket plastik. Nogle af dem kæmpe værker, som man har kunnet se i stormagasinet Illum i København og på udstillinger i Europa, Japan, Australien og USA.

Han laver også keramiske figurer, linoleumssnit og malerier. Og han er sin kunst. Det er vildt, smukt, skørt og fyldt med ornamenter og detaljer. Ofte er der tekststykker som ”Fuck janteloven – og ferien”. Og så er der cjørcebønkerne – små ansigter med vingelignende armene og ben. De er hans egen opfindelse – også navnet, der er en hilsen til den norske sanger Sidsel Kyrkjebø.

Hvor alle ideerne kommer fra, aner han ikke. ”Hvor skulle jeg vide det fra? Hvordan skulle man kunne forklare, hvor det kommer fra? Det kommer bare. Ja, det tænker jeg. Hvis min hjerne var et træ, så var det en troldhassel,” forklarer Kenneth, der i mange år har været elev på Kunstskolen Bifrost i Randers, en skole for personer med særlige behov.

”Fuck ferien” er ikke bare en overskrift i Kenneths værker – det er et opråb. I starten var han frustreret over, at ferier og weekender betød, at han ikke kunne arbejde. Han skrev breve til sine lærere med sætningen gentaget 30 gange på hver side. ”Han ville bare arbejde,” fortæller Mai Kjer, lærer på Bifrost. Det blev starten på Kenneths eget værksted i Underværket i Randers, som han har haft siden 2009.

”Tillykke med dit gennembrud”

For Kenneth Rasmussen fylder arbejdet med kunsten næsten alt. Enten på Bifrost, i sit eget værksted i Underværket eller hjemme i privaten. Det betyder også, at han er utrolig produktiv. På spørgsmålet, hvad han var blevet, hvis kunsten ikke havde vundet, siger han:

”Det ved jeg sgu ikke. Så var jeg blevet ingenting.”

Det er måske ikke helt forkert. I mange år fyldte bajerne alt for meget i hans liv, men ikke mere. Og det er kunsten, der har en stor del af æren for det. ”Nu har jeg været ædru i 16 år. Når jeg laver kunst, drikker jeg ikke. Strikning giver sindsro – jeg går helt i zen,” forklarer Kenneth.

Kendskabet til hans værker er efterhånden nået vidt omkring. I kunstkredse hyldes han af blandt andre professor og billedhugger Bjørn Nørgaard. Og den brede offentlighed har også lært ham at kende gennem tv-serien Originalerne på DR. Her følger man nogle af de særlige kunstnere på Bifrost.

”Nogle fremmede mennesker, som jeg slet ikke har kendt, er kommet med skulderklap på alle mulige måder. Og en gang var der en mand, en fremmed mand, der kørte forbi i bil og råbte ud ad vinduet ”tillykke med dit gennembrud”.”

Ærligt talt, få fingrene ud. Røvkommune.

Kenneth Rasmussen er utilfreds med, at der ikke har været en stor udstilling med hans værker i hans fødekommune, Aarhus

Kenneth Rasmussen er især kendt for sine store strik-værker. Men han laver alt muligt andet på Kunstskolen Bifrost, blandt andet malerier.

Plagede sin mor om at få lov til at strikke

To personer, der aldrig har oplevet Kenneths værker og gennembrud, er hans mor og far. Ikke mindst hans mor har ellers en aktie i det.

”Jeg plagede min mor, som så mange andre børn gør. Men stik imod hvad andre børn gør, så plagede jeg min mor om at få lov til at strikke. Jeg har altid været sådan lidt en rasmus modsat. Hun var lidt skeptisk i starten. Men det ærgrer mig, at mine forældre ikke har set det her. Min far døde i 1989 og min mor året efter. Begge to på en mandag. Og begge to i en alder af 56 år. Noget spooky noget.”

Få fingeren ud, Aarhus

Nu tilbage til det med Aarhus. Kenneth stammer fra byen, men har siden 2009 boet i Randers. Og han er ikke imponeret over sin gamle by – og dens manglende interesse for kunst lavet af mennesker med særlige behov. Og anerkendelse af hans kunst.

”Det er åbenbart rigtigt, at kunsten i Randers er mere ærlig end kunsten i Aarhus. For hvis kunsten i Aarhus havde været ærlig, så havde Aarhus jo lavet Bifrost. Men det har de ikke. De har kun ARoS, de har kun det statsanerkendte. De handicappede har da ikke noget at sige. ”De kan jo ikke blive kunstnere. De kan ikke tage vare på sig selv.” Sådan føler jeg, de tænker. Ærligt talt, få fingrene ud. Røvkommune.”

Har han stadig drømme som kunstner? ”Jamen, det er bare at blive ved at lave, det jeg laver. Jeg har været meget heldig. Jeg har oplevet meget af det, som mange kunstnere først oplever, når de er døde. Det skal man tænke på. Man skal være taknemmelig. Ellers ville jeg være et skarn.”

Og så tilføjer han med et glimt i øjet: ”Der mangler bare de dumme aarhusianere der.”

Tema blev bragt i Lev Magasinet nr. 3 2025.

Kort om Kenneth

Kenneth er født i 1971. Han bor og arbejder i Randers.

Kenneth har været tilknyttet Kunstskolen Bifrost siden 1999. Han er kendt for sine store værker af plastikstrik. Men nu strikker han mest med garn og stof. Han laver desuden glaserede keramiske skulpturer og linoleumssnit.

Kenneth har udstillet over det meste af verden. I 2022 havde han en stor særudstilling på Randers Kunstmuseum.

I de seneste år har man kunnet opleve Kenneth i programserien Originalerne og udsendelsen Fri sex til de udviklingshæmmede, der sendes på DR2.

 Læs også:

Talent og benhårdt arbejde - Kunsten kommer ikke af sig selv

Kunst er for alle, der har noget på hjerte – det gælder naturligvis også mennesker med udviklingshandicap. På de følgende sider stiller vi skarpt på kunst og kultur i høj kvalitet, skabt af mennesker, der ofte bliver undervurderet

Rock på lige fod

Når evner og engagement får lov at skinne, flytter vi grænserne for, hvem der får plads på musikscenen. The Mumes og Peter A.G.’s samarbejde på Sølund Musik-Festival er ikke en gimmick – men et gennembrud for kunstnerisk ligestilling

Larna stiller de spørgsmål, andre ikke tør

Når Larna og hendes kolleger på TV Glad møder kendte kunstnere, politikere og sportsfolk i tv-programmet ”En særlig samtale” på DR, er det med professionalisme, nærvær og empati. Det er der kommet mange tankevækkende, dybe og sjove samtaler ud af

Hun talte med farver

Eva Winther kunne ikke udtrykke sig med ord. I stedet malede hun. I 1967 blev hendes kunst udstillet i et københavnsk galleri. Det startede en debat om kunst, rettigheder og menneskesyn, der stadig er aktuel

KORT FORTALT


Kenneth elsker kunst og hader ferie.

Han strikker kæmpe værker af plastik og laver mærkelige og sjove figurer.

Nu skal han udstille på stort museum. Det er ret vildt!

Lev Magasinet 3 2025

- Portræt: Bror til Asbjørn - og brobygger for mange
- Tema: Talent og benhårdt arbejde - kunsten kommer ikke af sig selv
- 7 nedslag: En guide til værgemål

Følg debatten på Facebook

Besøg Levs side på Facebook og følg eller i deltag i debatten om netop dette emne.