Fuck janteloven - og velkommen på ARKEN
Kenneth Rasmussen har skabt sig et navn med plastikstrik, keramik skulpturer og fandenivoldsk kunst. Nu rykker han ind på ARKEN Museum for Samtidskunst – som den første med udviklingshandicap
Når Larna og hendes kolleger på TV Glad møder kendte kunstnere, politikere og sportsfolk i tv-programmet ”En særlig samtale” på DR, er det med professionalisme, nærvær og empati. Det er der kommet mange tankevækkende, dybe og sjove samtaler ud af
Larna laver tv med kendte personer.
Hun og kollegerne fra TV Glad stiller ærlige spørgsmål.
De viser, at mennesker med handicap også kan lave vigtigt tv.
Af Arne Ditlevsen | Foto: Niels Hougaard
Lige efter jul i 2023 fortalte Thomas Helmig for første gang om, hvordan det var at miste sin søn, Hugo. Det skete i tv-programmet ”En særlig samtale”, hvor journalister fra TV Glad stiller spørgsmålene. De har alle et udviklingshandicap eller andre funktionsnedsættelser. Mange husker sikkert Helmigs svar på spørgsmålet om, hvad han savnede mest ved Hugo: ”Alt – jeg savner alt ved Hugo”.
Hele landet havde læst om Hugos kamp for livet – og hans valg af døden. Men det var TV Glads reportere, der for alvor fik hans danmarksberømte musikerfar til at åbne op i den brede offentlighed. Det var et stærkt øjeblik, hvor reporterne mødte hans følelser med tårer og kram.
Følelsesporno? Men alligevel ikke. Det var jo ikke overlagt, at der skulle fældes tårer.
”Altså, vi stiller jo bare spørgsmålene, og så håber vi, der kommer et svar. Jeg synes, at det er vigtigt, at de svære spørgsmål er med – men det er ikke for at fremprovokere tårer. Vi ved jo heller ikke alt om deltagerne på forhånd. Nogle ting kommer bare frem under samtalerne.
Personligt synes jeg, at det var svært at dykke ned i det med Hugo. Det var der ikke andre, der havde gjort før. Hvad ville han sige til det? Hvis han nu sagde, at det ville han ikke tale om, hvad skulle vi så gøre?” siger Larna O’Reilly Wagner Hansen (31).
Men sådan gik det heldigvis ikke. For selv om der også var en god kemi mellem Helmig og TV Glad-reporterne før spørgsmålet, så var stemningen efter tårerne særligt intim og nærværende.
Jeg tror, de åbner mere op.
Larna tror, at det gør en forskel, at det er journalister fra TV Glad, der stiller spørgsmålene.
Larna O’Reilly Wagner Hansen er normalt bag kameraet, men her er hun fanget foran - som hun også er det i programserien ”En særlig samtale”.
Som en af journalisterne på de indtil nu seks særlige samtaler er Larna en del af kerneteamet bag de programmer, der har vist nye sider af sangerne Birthe Kjær og Rasmus Seebach, skuespiller Nikolaj Coster- Waldau, fodboldtræner Kasper Hjulmand og statsminister Mette Frederiksen. Og så Thomas Helmig. Personer mange kender til, men som holdet fra TV Glad går til med nye vinkler og overraskende spørgsmål.
Journalisterne skal dog være indstillet på, at de selv kan havne i projektørlyset. Det skete for eksempel for Larna, da Coster- Waldau, efter at have svaret på hendes spørgsmål ”folk synes, du er lækker. Hvad synes du egentlig selv?” vendte spørgsmålet og spurgte hende, hvad hun syntes om sig selv. ”Men jeg var lidt forberedt, fordi det havde vi talt om hjemme på redaktionen,” siger Larna med et smil.
Hvad har overrasket dig mest ved at møde og tale med de her kendte personer?
”Hvor åbne de generelt er. Første gang var jeg da lidt starstruck og rigtig nervøs. Nu er det bare et arbejde.”
”En særlig samtale” er et koncept fra Frankrig, hvor mennesker med funktionsnedsættelser interviewer kendte franskmænd. Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, har været en af gæsterne. I den danske udgave sidder TV Glad-journalisterne i en rundkreds med gæsten i midten. Optagelserne foregår i Kastrup Lufthavns gamle Vilhelm Lauritzen-terminal – en smuk ramme om mødet.
Tror du, det gør en forskel, at det netop er jer, der stiller spørgsmålene?
”Ja, det tror jeg helt sikkert. Jeg tror, de åbner mere op. Og jeg tror det endnu mere nu, hvor folk har set, hvad vi kan. Der er flere, der gerne vil være med. Det, tror jeg, er fordi det er os, der laver det, og ikke bare... det kan jeg jo ikke sige… nogle helt almindelige journalister, der har taget en uddannelse og nogle gange stiller skarpe spørgsmål med en dagsorden bag. Det har vi altså ikke.
Vi er jo ikke uddannede journalister. Det er også det, vi har fået ros for rigtig mange gange. At vi tør stille spørgsmål, der bare kommer til os midt i det hele.”
Og selvom det måske lyder spontant og umiddelbart, er det et meget velforberedt hold, der møder interviewpersonerne. Før hvert interview bruger de tre uger på research, hvor journalisterne sætter sig ind i alt, de kan finde om personen. De kontakter også folk omkring personen, som måske kan fortælle mere, end man lige kan læse sig til. Det hele ender med en lang liste af spørgsmål, som TV Glad-journalisterne selv formulerer og måske får med i det endelige program. Selve optagelsen tager nemlig cirka tre timer, mens programmet varer omkring 40 minutter.
Hvad håber du, folk får ud af at se ”En særlig samtale”?
”Jeg håber, at man ser, at mennesker med forskellige udfordringer også kan noget – og kan være en del af samfundet på den ene eller anden måde. Og det synes jeg også allerede, man kan se bare gennem de programmer, vi har lavet.”
Hvad betyder det for dig at være med til at lave ”En særlig samtale”?
”Jeg er meget glad. Det er en stor ære, at vi kan blive set på en kanal som DR. At vi kan komme ud til så mange mennesker, og at nogen faktisk ser os.”
Mon ikke også, at det var en stor ære for de seks interviewpersoner at deltage? Det var det i hvert fald for Thomas Helmig, der sluttede programmet af således: “Jeg havde regnet med, at det ville blive skideinteressant og skidesjovt og spændende, men det oversteg faktisk mine forventninger. Jeg synes, det har været det fedeste selskab overhovedet.”
Larna og resten af TV Glad-holdet er i gang med at optage tredje sæson af ”En særlig samtale”.
Tema blev bragt i Lev Magasinet nr. 3 2025.
Larna O’Reilly Wagner Hansen (31) bor i Sorø.
Hun er redaktionsmedarbejder på TV Glads afdeling i Ringsted. Senest har hun været med til at lave en podcast om brætspil.
Hvis hun selv skal opleve kunst og kultur, elsker hun moderne dans. Blandt andet inspireret af sin søster, der selv er danser.
Læs også:
Kenneth Rasmussen har skabt sig et navn med plastikstrik, keramik skulpturer og fandenivoldsk kunst. Nu rykker han ind på ARKEN Museum for Samtidskunst – som den første med udviklingshandicap
Når evner og engagement får lov at skinne, flytter vi grænserne for, hvem der får plads på musikscenen. The Mumes og Peter A.G.’s samarbejde på Sølund Musik-Festival er ikke en gimmick – men et gennembrud for kunstnerisk ligestilling
Kunst er for alle, der har noget på hjerte – det gælder naturligvis også mennesker med udviklingshandicap. På de følgende sider stiller vi skarpt på kunst og kultur i høj kvalitet, skabt af mennesker, der ofte bliver undervurderet
Eva Winther kunne ikke udtrykke sig med ord. I stedet malede hun. I 1967 blev hendes kunst udstillet i et københavnsk galleri. Det startede en debat om kunst, rettigheder og menneskesyn, der stadig er aktuel