Fuck janteloven - og velkommen på ARKEN
Kenneth Rasmussen har skabt sig et navn med plastikstrik, keramik skulpturer og fandenivoldsk kunst. Nu rykker han ind på ARKEN Museum for Samtidskunst – som den første med udviklingshandicap
Når evner og engagement får lov at skinne, flytter vi grænserne for, hvem der får plads på musikscenen. The Mumes og Peter A.G.’s samarbejde på Sølund Musik-Festival er ikke en gimmick – men et gennembrud for kunstnerisk ligestilling
The Mumes spiller koncert med Peter A.G. fra Gnags. De har udviklingshandicap, men spiller som alle andre.
De har øvet meget og valgt sangene sammen med Peter A.G.
Hvis man øver sig og samarbejder, kan man nå langt. Også selv om man har et handicap.
Af Arne Ditlevsen | Foto: Anita Graversen
Hele Skanderborg og alle interesserede kan feste med, når bandet The Mumes og Peter A.G. fra Gnags indtager scenen på Sølund Musik-Festivals Tovli’ Tirsdag midt i juni. Der forventes ikke bare en underholdende koncert, men et regulært statement. Og absolut ikke en gimmick eller sjov idé.
At The Mumes – et band bestående af musikere med forskellige udviklingshandicap – spiller på lige fod med et af de største navne i dansk rock, er et tigerspring for kunstnerisk ligestilling. Det beviser, at evner vilje og dedikation kan føre til præstationer på højeste niveau – uanset diagnose.
Lev Magasinet møder The Mumes en måneds tid før koncerten med Peter A.G. Vi sidder i et øvelokale på Musik- og Medieværkstedet i Aarhus, bandets hjemmebane. Gulvtæppet er slidt, og en af stolene synger på sidste vers. Men det fylder ingenting. Det gør til gengæld den energi, der strømmer mellem de fire bandmedlemmer.
The Mumes består af Danny Nielsen, guitar, Jon Brændsgaard Toft, trommer og vokal, Winnie Vilstrup Nielsen, vokal og tamburin, samt Sonni Blom Christensen, bas og vokal. Jesper Gadegaard, leder af Musik- & Medieværkstedet – og manager og booker for bandet – sidder med på sidelinjen.
Lige nu fylder koncerten med Peter A.G. meget i bevidstheden hos dem alle. ”Det bliver fedt,” siger Jon. Sonni tilføjer: ”Jeg er slet ikke nervøs – heller ikke hvis det var i morgen.” Jon forklarer: ”Man bliver kun nervøs, hvis man er i tvivl om, hvad man skal.” Jesper opsummerer: ”Det er nogle cool cats, der er i det band.”
Jeg bryder mig ikke om at møde den der, ’åhh, hvor er det synd for dig’-reaktion.
Winnie Vilstrup Nielsen, sanger mm. i The Mumes, om handicap-stemplet – og hvad det nogle gange medfører.
De fire bandmedlemmer skal selv slæbe udstyret, når de er ude at spille. Her får de dog hjælp af Louise, der sælger bandets merchandise.
Flere Gnags-sange er i forvejen på The Mumes repertoire. Danny har derfor en klar idé om, hvilke numre de skal spille: ”De bedste af dem. Kærester, Den dejligste morgen…” Dog ikke i bandets normale arrangementer. ”De skal afmumificeres,” griner Winnie.
Jon forklarer: ”Vi skal arrangere numrene, så de er fuldstændig, som Gnags plejer at spille dem.” The Mumes har derfor øvet intenst for at matche det tempo og den følelse, som
Peter A.G. selv er fortrolig med. Sangvalget er sket i fællesskab mellem bandet og Peter A.G. Peter A.G. ser også frem til koncerten – og især samarbejdet. ”Det at fem stemmer i fællesskab finder ud af, at man er nødt til at holde rytmen og tempoet – det er det musikalske i tilværelsen,” har han tidligere udtalt. Samarbejdet blev skubbet i gang af Sølund Musik-Festival, der kalder det banebrydende. Men relationen er ikke ny. ”Der var et tidspunkt, hvor Musik- & Medieværkstedet var ved at lukke, og så kom Peter A.G. ind og støttede,” fortæller Winnie. ”Jep, han har været en ven af familien i mange år,” siger Jon.
The Mumes har eksisteret i sin nuværende form siden 2018. Men bandet har rødder tilbage til 1989 – under forskellige navne og konstellationer. Kun guitaristen Danny Nielsen har været med hele vejen.
Grundtanken har hele tiden været spil selv. Der er ingen pædagog på guitar med på scenen. Der er ingen, der slæber bandets gear – ud over dem selv. ”Vi valgte på et tidspunkt at slippe tøjlerne fuldstændig for at se, om de kunne stå distancen. For vi havde jo længe sagt, at de var lige så dygtige som alle de andre,” siger Jesper. ”Det kunne de i den grad.”
Sætliste og musikalsk udtryk er i dag bandets eget ansvar. Det handler i bund og grund om at fjerne stemplet ’handicap’ – og blive taget seriøst på lige fod med alle andre på musikscenen. Som Winnie siger: ”Jeg bryder mig ikke om at møde den der, ’åhh, hvor er det synd for dig’-reaktion.”
’Selvstyret’ indebærer så også ansvar. Når Sonni glemmer sin bas til en koncert, må han selv finde ud af, om han kan låne en. Og hvis en streng springer på guitaren midt under en koncert, må det ikke stoppe hele showet. Danny kunne nemlig tidligere gå helt i stå, når det skete.
”Nu har jeg mere styr på det og fokus på de ting, jeg kan gøre,” siger Danny. Så ryger der en streng, er det bare at tage fat i den anden guitar – og komme videre. ”Det er det der med selv at tage ansvar,” uddyber Danny.
Danny Nielsen og Sonni Blom Christensen er de to i bandet med længst anciennitet. Danny har været med helt siden starten i 1989.
Jon Brændsgaard Toft og Winnie Vilstrup Nielsen gør klar til en af de 50 koncerter, The Mumes spiller om året.
Koncerten med Peter A.G. er ’næste niveau’. Men det er ikke første gang, at bandet spiller med en kendt musiker. De har således optrådt med Mek Pek og Chief 1. Samarbejdet med sidstnævnte i Musikhuset i Aarhus og på Sølund var særligt.
”Det gav mig rigtig meget at spille med Chief 1, fordi vi oplevede anerkendelse på en anden måde. Det var ikke noget med, at man var under ham, eller whatever. Det var sjovt at prøve nogle andre arrangementer. Og han var rigtig god til at prikke til os og vores musik, så vi musikalsk kom nye steder hen,” siger Winnie om samarbejdet, der fandt sted i 2023.
I takt med den store anerkendelse er navnet The Mumes også endelig ved at falde på plads. Det udtales The Mjumes – selv om de er blevet kaldt alt fra The Moonies til The Moms. Nu er det på plads. De er The Mumes. Punktum.
Tema blev bragt i Lev Magasinet nr. 3 2025.
The Mumes er et rockorkester fra Aarhus. Det har eksisteret siden 1989 – under forskellige navne og med forskellige besætninger.
Bandet spiller op mod 50 koncerter om året.
Musikken er for det meste covernumre af pop- og rockklassikere. Kim Larsen, CV Jørgensen og Gnags er blandt favoritterne.
Navnet ”The Mumes” er en sammenskrivning af Musik- og Medieværkstedet – med et ”s” på. Det er her, de øver.
Læs også:
Kenneth Rasmussen har skabt sig et navn med plastikstrik, keramik skulpturer og fandenivoldsk kunst. Nu rykker han ind på ARKEN Museum for Samtidskunst – som den første med udviklingshandicap
Kunst er for alle, der har noget på hjerte – det gælder naturligvis også mennesker med udviklingshandicap. På de følgende sider stiller vi skarpt på kunst og kultur i høj kvalitet, skabt af mennesker, der ofte bliver undervurderet
Når Larna og hendes kolleger på TV Glad møder kendte kunstnere, politikere og sportsfolk i tv-programmet ”En særlig samtale” på DR, er det med professionalisme, nærvær og empati. Det er der kommet mange tankevækkende, dybe og sjove samtaler ud af
Eva Winther kunne ikke udtrykke sig med ord. I stedet malede hun. I 1967 blev hendes kunst udstillet i et københavnsk galleri. Det startede en debat om kunst, rettigheder og menneskesyn, der stadig er aktuel