Carl bor på et bosted, hvor ledsagelse med fagpersonale altid er muligt
Ledsagelse giver Carl frihed til at opleve verden på egne præmisser. For hans mor, Astrid Meinild, betyder det alt at vide, at han får den støtte, han har brug for – hver dag.
For mange mennesker med udviklingshandicap skal man se ledsagelse som en kompensation på linje med en blindestok til en blind eller med en kørestol til en, der er lam i benene
Af Arne Ditlevsen
Det er det, der skal kompensere for den enkeltes handicap, og mennesker med udviklingshandicap kan være lige så begrænsede af ikke at få ledsagelse, som en kørestolsbruger ville være af ikke at have en kørestol.
Ledsagelse handler altså ikke blot om at have ”en med på tur”, men er derimod en absolut nødvendighed for overhovedet at kunne komme til svømning, på indkøb, hjem til mor og far, ud at gå en tur, på café osv.
Men en ny undersøgelse fra Lev viser, at alt for mange får alt for lidt. Mange modtager under otte timers individuel ledsagelse om måneden, og særligt dem med de største behov svigtes. Det betyder færre oplevelser, begrænsede sociale muligheder og en hverdag præget af isolation.
I dette tema sætter vi fokus på ledsagelsens betydning. Vi møder Carl, der har den ledsagelse, han behøver – og Cecilie, der ikke længere kan komme ud uden sine forældres hjælp. Vi ser på udfordringerne, konsekvenserne og ikke mindst løsningerne. For alle har ret til et liv med muligheder.
Tema bragt i Lev magasinet nr. 2 2025.
Læs også:
Ledsagelse giver Carl frihed til at opleve verden på egne præmisser. For hans mor, Astrid Meinild, betyder det alt at vide, at han får den støtte, han har brug for – hver dag.
Uden sine forældre ville 29-årige Cecilie sjældent komme på café, i biografen eller til bowling – aktiviteter, hun elsker. Hendes bosted har ikke ressourcer til ledsagelse, og den ordning, hun tidligere havde, blev taget fra hende. Nu er det op til familien at sikre, at hendes liv ikke går i stå.
Mindst 5.500 voksne med udviklingshandicap modtager mindre end otte timers individuel ledsagelse om måneden. Det viser en ny stor undersøgelse fra Lev
Ledsagelse til voksne kan foregå efter to forskellige paragraffer i Lov om social service, populært kaldet serviceloven, men ledsagelsen kan også tildeles som en kombination af de to ordninger. Den ene er §97, der er en egentlig ledsageordning, den anden er §85. Her er der tale om socialpædagogisk ledsagelse.