18.02.2019

Er du offer for identitetstyveri?

Det er ikke sikkert, at du selv opdager, at sundhedskortet eller andre ID-kort er borte, eller at du har opgivet personlige oplysninger på internettet eller via mobilen til nogen, der ikke skulle have oplysningerne.

Derfor risikerer du, at du først opdager tyveriet/misbruget af dine personlige oplysninger, hvis der kommer regninger eller opkrævninger, som du ikke kender noget til.

Hvis du opdager, eller har mistanke om, at dine personlige oplysninger er blevet stjålet, er det vigtigt, at du reagerer på det.

1 Meld tyveriet til politiet
For alle identitetstyverier gælder, at du skal kontakte din lokale politimyndighed og indgive en anmeldelse. En kopi af politianmeldelsen eller en kvittering for din henvendelse kan bruges som dokumentation over for kreditorer, pengeinstitutter eller andre involverede, hvis det viser sig, at de personlige oplysninger er blevet eller senere bliver misbrugt.

2 Bloker kort
Hvis du mister kort eller dokumenter med dine personlige oplysninger, kan de misbruges til forskellige formål. Stjålne kontokort skal blokeres i banken – uden for åbningstid hos Nets Danmark. Ved misbrug af NemID skal det spærres øjeblikkeligt – det kan man selv gøre eller kontakte NemID’s Privatsupport. Tyveri af pas, kørekort og sundhedskort skal meldes til politiet.

3 Kontakt aftaleparter, for eksempel kreditorer, omgående
Kontakt den sælger, virksomhed eller offentlige myndighed, som misbruget er sket overfor. Du skal forklare, at din identitet i det pågældende forhold er blevet misbrugt, og at du derfor ikke mener, at du er bundet af aftalen eller forholdet. Fastholder den anden part, at du er bundet af aftalen/forholdet, bør du anmode den om en redegørelse for, hvordan vedkommende har sikret sig, at aftalen/forholdet er indgået med dig.

4 Kontakt eventuelt en advokat
Du kan desuden overveje, om det er nødvendigt at søge bistand hos en advokat med henblik på at få vurderet styrken af de beviser, som den anden part mener at have på, at det er dig, der har indgået aftalen.

5 Mulighed for nyt CPR-nr.
Hvis du har været udsat for misbrug af dit CPR-nr., kan du i særlige tilfælde få et nyt. Det drejer sig først og fremmest om de tilfælde, hvor et nyt CPR-nr. kan være med til at forhindre yderligere misbrug af din identitet.

Artiklen blev bragt i LEV Bladet nr. 1 2019