Håndbold_Ditte og Peter.jpg Foto: Hans Juhl 18.02.2019

Turen går til Abu Dhabi

”Lykkelig” og ”spændt” er nogle af de ord, Ditte Laugesen og Peter Lange sætter på deres deltagelse i Special Olympic Summer Games – verdens største idrætsarrangement i år.

Fra Karise til Abu Dhabi. Det er ikke fra et gammelt børnerim af Halfdan Rasmussen, men måske kan man godt kalde det lidt af et eventyr.

Ditte Laugesen og Peter Lange glæder sig i hvert fald til deres første deltagelse i Special Olympics World Summer Games, der finder sted fra 14.-21. marts i Abu Dhabi, hovedstaden i de Forenede Arabiske Emirater.

Hver onsdag aften træner de i Karise Hallen sammen med holdkammeraterne i Team Faxe Håndbold (TFH) for at være i topform til legene i den arabiske varme. I det daglige spiller de på samme hold, men i Abu Dhabi skal de spille på henholdsvis et damehold og et Unifiedlandshold. Det sidste er et mixhold med seks spillere, der som Peter har et udviklingshandicap, og seks spillere uden handicap.

Karise Hallen summer en blæsende onsdag aften i januar ikke af verdens største idræts arrangement i år. Der er helt almindelig nede på jorden stemning, grin, forbandelser over brændte chancer og målrettet træning, for det handler først og fremmest om at blive bedre. Og så fylder deltagelsen i World Games selvfølgelig også for Ditte og Peter.

Det specielle hold har banet vejen
For 38-årige Ditte er det at dyrke sport forholdsvis nyt. Formen var da heller ikke alt for god, da hun for godt to år siden blev spurgt, om hun havde lyst til at være med på TFH's nyoprettede hold for personer med udviklingshandicap. En ret kraftig astma gjorde det svært for hende at klare store fysiske anstrengelser med det resultat, at kiloene efterhånden havde sat sig. Alligevel sprang hun til, og det har hun ikke fortrudt et sekund:

- Jeg blev spurgt af en fra klubben og tænkte, at jeg godt ville prøve. Det er jo godt at røre sig. Jeg er rigtig glad for det, kan holde ud til mere. Er blevet mere mobil, selv om jeg har lidt problemer med knæet.

Ditte trækker lidt på det ene ben, fordi hendes højre knæ gør knuder. Hun er i øjeblikket ved at blive undersøgt, men måske er det noget gammelt arvæv, der generer. Ditte supplerer håndboldtræningen med gåture med sin schæfer-labrador Tico, så hun får rørt sig så meget som muligt, inden turen går til Abu Dhabi.

- Jeg glæder mig, til vi skal afsted. Det bliver en kæmpe oplevelse. Allerede nu med landsholdssamlinger er det ret vildt. Men jeg tror, at jeg først helt forstår det, når jeg er dernede, siger Ditte, hvis normale position på banen er venstre fløj.

Jeg blev helt lykkelig
Peter Lange (42) har tidligere spillet håndbold, men også dyrket mange andre idrætter som hockey og floorball. Han blev dog tændt på håndbolden igen, da TFH oprettede holdet for personer med udviklingshandicap.

- Jeg har spillet håndbold næsten hele mit liv, men havde holdt en pause på grund af en knæskade. Jeg havde undersøgt mulighederne for at komme til at spille i området, men der var ikke noget - man skulle helt til Nykøbing Falster eller AB i Gladsaxe.

Så da han fra en arbejdskollega hørte om det nye tilbud i TFH, troede han først, at det var en joke:

- Den er god med dig, sagde jeg til ham.

Men han tjekkede det alligevel ud, og den var god nok. Peter, hvis favoritposition på banen er som playmaker, meldte sig til holdet, og det er han glad for, for håndbold er hans favoritsport. Nu er han så ved at forberede sig til Abu Dhabi-turen:

- Jeg blev helt lykkelig, da jeg fik at vide, at jeg var udtaget. Og så skete det ovenikøbet på min 40 års fødselsdag.

Sammen med de 87 andre danske deltagere skal Ditte og Peter i de kommende uger nå topformen, så de kan gøre en god indsats i Abu Dhabi. Blandt andet var der fællestræning i Vejen den sidste weekend i januar for alle deltagerne. Men der har også været forskellige træningssamlinger bare for de udtagne håndboldspillere.

- Vi tænker ekstra meget lige øjeblikket på at være i form. Også på hvad vi spiser. Landstræneren er efter os, så det går ikke at spise burger og pomfritter hver aften, griner Ditte og Peter.

Mens Ditte går mange ture med sin hund, så går Peter til styrketræning tre gange om ugen.

- Det gør jeg både på grund af min gamle knæskade, men også fordi det er vigtigt at være i god form til Special Olympics. Her kommer det til at gå noget hurtigere, end vi er vant til, og så varer en kamp dernede 2*20 minutter, herhjemme spiller vi kun 2*8 minutter.

Målet med at deltage er de ikke i tvivl om:

- Jeg håber, at vi vinder guld, men bare det at deltage bliver en stor oplevelse, siger Ditte.

Peter supplerer:

- Der er et godt sammenhold på landsholdet. Nogle er blevet venner, så det bringer det også med. Det er en fed bonus.

 

BOKS: En dyr omgang

At deltage i Special Olympics World Summer Games kan være en dyr omgang. For hver af de aktive er der deltagerbetaling på i alt 12.000 kr. Det dækker rejse, hotelophold, mad, træningstøj…

Deltagere i det ”rigtige” OL skal ikke selv have tegnebogen fremme, men sådan er det altså, når det gælder Special Olympics. Det har mange steder i landet ført til spontane lokale indsamlinger til de lokale deltagere. Således også i Faxe og omegn.

Ejer af Taxi Rønnede, Nellie Proustgaard, har over for Sjællandske Medier kaldt det ”utilstedeligt med den forskel”, så hun støttede først personligt Peter Lange og iværksatte samtidig en indsamling, så alle fire idrætsudøvere fra Faxe Kommune, der er udtaget til SOWSG, kunne få økonomisk hjælp. For både Ditte og Peter betyder det, at der er indsamlet cirka 15.000 kroner til dem hver. En fantastisk hjælp, som de selvfølgelig er dybt taknemmelige for.

 

BOKS: Om Unified Sport

Unified Sport er et Special Olympics- koncept, hvor idrætsudøvere med og uden udviklingshandicap spiller på samme hold. Tanken er, at de ved at træne og spille sammen knytter livsbekræftende relationer og opnår en gensidig forståelse, der er med til at nedbryde fordomme om mennesker med udviklingshandicap.

Unified dyrkes i et voksende antal Special Olympics-idrætter, og holdene består af jævnaldrende spillere på omtrent samme sportslige niveau.

(Kilde: Parasport.dk)

 

BOKS: Har du lyst til at høre Ditte og Peter fortælle om deres tur?

Ditte Laugesen og Peter Lange vil gerne fortælle om deres deltagelse i SOWSG i Abu Dhabi. De har allerede en aftale om at holde et oplæg for nogle af deres sponsorer og familiemedlemmer samt i Rotary i Faxe. Hvis du har lyst til at høre om deres tur, så kontakt Peter Lange på tlf. 6016 0358.

Artiklen blev bragt i LEV Bladet nr. 1 2019