Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Konkurrenter på arbejdet, team i hjemmet

Da ægteparret Jan og Connie Dannemann kontaktede KLAPjob for at finde et arbejde, håbede de på en hverdag med mere indhold. Men de havde ikke regnet med, at deres nye arbejdsliv også skulle spille en vigtig rolle for deres parforhold.

NYHED

Af Emma Borello 

Det regner udenfor, og himlen er grå på trods af, at der står i kalenderen, at vi befinder os i juni måned. Men indenfor har Jan og Connie Dannemann lagt op til hygge med varm kaffe på termokanden og lækkert wienerbrød. Vi sidder ved spisebordet i deres lille lejlighed i Ishøj, hvor de har inviteret os indenfor til en snak om arbejde, ægteskab og hvordan det hele spiller sammen i en travl hverdag.

For Connie og Jan er arbejde meget mere end blot et sted, hvor man møder ind om morgenen, arbejder og tager hjem igen om eftermiddagen. Deres arbejde har bundet dem tættere sammen som ægtepar og har udviklet dem som individer.

Connie (53 år) og Jan (40 år) mødte hinanden i 2014 på et beskyttet værksted i Rødovre. De arbejdede begge to på værkstedet, men ingen af dem følte sig godt tilpas.

- Da jeg fik min førtidspension, sagde min sagsbehandler: ”Du får aldrig noget rigtigt arbejde. Det kan du ikke.” Så han fandt et beskyttet værksted i Rødovre. Men jeg sagde til ham, at jeg ikke hører til dernede, fortæller Connie.

Heller ikke Jan mente, at arbejdet på det beskyttede værksted var noget for ham.

- Jeg havde det ikke godt på det beskyttede værksted. Og så var jeg på en festival i Slagelse, hvor jeg fandt KLAPjob, der havde en bod på festivalen. De fortalte om KLAPjob, og hvilke virksomheder man kunne arbejde hos. Og det var værd at prøve. Det kunne kun gå bedre end på værkstedet.

Jans arbejdsglæde inspirerede Connie
Med hjælp fra KLAPjob fik Jan et arbejde i DR Byen. Efterfølgende har han arbejdet på en række arbejdspladser, inden han sidste vinter blev afprøvet i kassen hos MENY, hvor han fandt sin rette hylde.

- Først startede jeg i DR Byen, og så har jeg hoppet lidt rundt, indtil jeg kom til MENY, hvor de prøvede mig af i en kasse. Det fangede min interesse. Det bedste ved at sidde i kassen er, at man ved, at den kunde, der går ud af vores dør, muligvis kommer igen, fordi han har fået en god oplevelse.

Da Jan droppede det beskyttede værksted for at prøve lykken på det almindelige arbejdsmarked, arbejdede Connie stadig på det beskyttede værksted. Men hun trivedes ikke på værkstedet. Connie blev i stedet inspireret af Jans arbejdsglæde og entusiasme til også at kontakte KLAPjob med henblik på at finde et arbejde.

- Han var bare blevet meget gladere og havde rigtig meget at fortælle om. Så tænkte jeg, at det ville jeg også prøve. Også selvom min sagsbehandler havde sagt, at jeg ikke kunne arbejde på en rigtig arbejdsplads.

Connie kontaktede KLAPjob, som hurtigt fik Connie i arbejde hos Sunset Boulevard. Arbejdet var dog ikke det rigtige match for Connie, som efterfølgende arbejdede i både Netto og Bilka, inden hun fandt sit drømmejob hos REMA 1000 i Brøndby, hvor hun startede i efteråret 2018.

- Jeg kom til samtale hos REMA 1000 og så i praktik. Da praktikken var færdig, sagde Frank (red. REMA 1000 købmand) ”jeg beholder dig”, og så var jeg ansat og har arbejdet der lige siden.

Connie smiler, mens hun snakker om den dag, hvor hun blev fastansat. Jan kigger stolt på sin kone:

- Connie har meget mere livsglæde nu, end hun havde før. Både på det beskyttede værksted, men også hos Bilka og Sunset. Hun har bare fundet det helt rigtige job, der gør hende rigtig glad.

Connie supplerer: - Jeg er et andet menneske, når jeg kommer hjem. Jeg er ikke sur, og jeg er ikke ked af det. Der er sammenhold hos REMA, og vi hjælper hinanden og snakker med hinanden og laver sjov med hinanden. Vi snakker om tingene og siger godmorgen til hinanden. Vi er ligesom en stor familie.

Vi har mere at snakke om
Jan og Connie joker lidt med hinanden om, at de arbejder i konkurrerende butikskæder. De slår dog fast, at de er loyale overfor begge butikker, for de handler ind i både MENY og REMA 1000. At ægteparret arbejder i hver sin kæde betyder faktisk bare, at de har endnu mere at snakke om, når de kommer hjem fra arbejde.

- Vi arbejder på to forskellige arbejdspladser, så vi har noget at snakke om, når vi kommer hjem, siger Jan, og Connie er meget enig:

- Vi går ikke længere op og ned ad hinanden hele dagen, så vi har en masse, vi kan fortælle den anden om, når vi er sammen. Og så har vi også mere kvalitetstid sammen, når vi har fri.

Ud over at Jan og Connie har mere at snakke om, når de er sammen, så har de også fundet ud af, at de kan bruge hinanden, når de har brug for gode råd til, hvordan de skal håndtere forskellige situationer på arbejdspladsen.

- Vi spørger hinanden til råds, og hvis jeg har en dårlig dag eller noget, så spørger jeg Jan, hvad han ville gøre, og så snakker vi om det.

Jan tilføjer: - Connie kan godt misforstå folk nogle gange - bliver der sagt én ting, så forstår Connie det på en anden måde. Og så kan hun blive ked af det eller frustreret. Men så snakker vi om det, og det hjælper.

Kvalitetstid i fritiden
Både Connie og Jan arbejder de fleste dage i ugen, men de har begge to fri hver torsdag, og så har de også weekenderne fri.

- Vi bruger vores fritid på at gøre rent og støvsuge og kæle med katten. Og så er vi bare sammen. Siger Connie.

- Og så tager vi ind og ser fodbold. Vi holder med Brøndby, udbryder Jan begejstret.

Selvom interessen for fodbold nok mest er Jans, så tager Connie med for hyggens skyld.

- Fordi vi arbejder på hver vores arbejdsplads og arbejder meget i hverdagen, så har vi rigtig kvalitetstid sammen, når vi så har fri. Det er rigtig godt.

Artiklen blev bragt i LEV Bladet nr. 5 2019

Læs mere
Læs hele bladet her
Ambassadørkorps hjælper andre i job
Tillykke fra Christiansborg
Fornem fastholdelse i skånejobs
KLAPjob - drømmen om et arbejdsmarked for alle
Utopien der blev en realitet

Følg Lev på Facebook

Besøg allerede i dag Levs side på facebook. Klik på "Synes godt om", så er du med og kan følge udviklingen på siden.